Fereastra Art Deco & panou cu pomul vietii in stil neoromanesc

Fereastra Art Deco si panou ornamental de factura neoromaneasca continand simblolul copacului vietii impodobind o casa de la sfarsitul anilor 1920 din zona Gara de Nord din Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Imaginea de mai sus este un exemplu graitor de sincretism intre stilurile Art Deco si neoromanesc, deseori intalnit pe scena arhitecturala romaneasca in perioada dintre sfarsitul anilor 1920 si 1930. Deschiderile de fereastra si geamurile au design-ul in maniera Art Deco, avand la centru un ingust panou ornamental in stil neoromanesc care contine o redare gratioasa a simbolului copacului vietii. Aceasta este o reprezentare a plantei de vita de vie, un motiv neoromanesc care origineaza in registrul decorativ al bisericior de ev mediu tarziu din Tara Romaneasca. Copacul vietii rasare in valuri succesive de frunze dintr-o vaza asemanatoare cu exemplele traditionale de oale de lut taranesti, fiind inconjurat de pasari zburand in spirale ascendente spre Soare, generatorul si sustinatorul vietii, simbolizat in acest caz printr-o floare de floareasoarelui.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s