Gard si porti din fier forjat in stil neoromanesc

Un atractiv exemplu de gard si porti din fier forjat in stil neoromanesc datand de la mijlocul anilor 1920, prevazuti cu stalpi masivi din caramida si beton. Zona Armeneasca, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Linia decorativa a lucraturii elementului de baza al gardului de fier forjat, dupa cum se vede in exemplul din coltul din stanga jos al fotomontajului, este formata din motive neoromanesti inspirate din registrul decorativ de biserica/ moschee bizantina/ otomana balcanica. Forma stalpilor masivi de gard si poarta transpun volume si forme similare cu cele ale pietrelor de mormant din cimitirele musulmane otomane. Gardul si portile reprezinta componente arhitecturale majore ale ansamblului unei case in stil neoromanesc, deseori facute din materiale de cea mai buna calitate de catre mesterii si artizanii interbelici, fapt ce explica supravietuirea acestor structuri intr-o stare de multe ori surprinzator de buna, dupa atatea decade de vicisitudini.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Gard si porti din fier forjat in stil neoromanesc

  • Mai stiu un gard similar cu cel de mai sus, al unei case de pe Ienachita Vacarescu. De fapt partea din fier forjat a gardului este identica, iar stalpii sunt asemanatori ca model insa ceva mai mici.

    Apreciază

    • Cel mai probabil a fost acelasi atelier care le-a produs. Aveau cred modele, de unde clientul alegea. Cu toate acestea cred ca sunt cel putin mici diferente intre acesta si gardul de care zici; ochiului mei ii pare ca prea se potriveste perfect cu casa si deci ar fi ceva elemente specifice de particulizare in designul acestuia, etc.

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s