Verande neoromanesti de inspiratie etnografica: fotomontaj si diapozitive

Verande in stil neoromanesc de inspiratie etnografica; exemplele din fotomontaj dateaza mai ales din anii 1920, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

O sursa principala de inspiratie pentru stilul arhitectural neoromanesc este bogata arta etnografica a vechilor comunitati taranesti. Motivele abstracte geometrice incrustate sau sculptate in lemn, care impodobesc casele taranesti din vastul areal rural romanesc, sunt printre cele mai elocvente exprimari ale acestei arte. Ele au inceput sa fie incluse cu o mai mare predilectie in creatiile arhitecturale neoromanesti in prima parte a perioadei interbelice, ca expresie a unui vitalist curent de sorginte Arts and Crafts inspirat din abundentele surse locale de arta tarneasca, fiind promovat de multi arhitecti, cum a fost remarcabila Henriette Delavrancea-Gibory. Cele sase exemple de structuri de veranda, care le-am selectat pentru fotomontajul prezentat aici (vezi de asemenea show-ul de diapozitive de mai jos) sunt numai o mica mostra din multitudinea de astfel de artefacte care impodobesc casele in stil neoromanesc ale Bucurestiului.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Verande neoromanesti de inspiratie etnografica: fotomontaj si diapozitive

 • Este de remarcat cum artistii romani din diverse domenii au avut mereu ca sursa de inspiratie cultura populara si satul romanesc, ca a fost vorba de literatura (Eminescu, Rebreanu, Marin Preda…)sculptura (Brancusi) pictura (Grigorescu) muzica (Enescu)spre a da doar cateva exemple. In arhitectura deasemenea o veche si frumoasa traditie…
  In afara filonului bogat pe care cultura populara romaneasca il constituie, este vorba si de un autentic si puternic sentiment nationalist, in sensul cel mai bun al cuvantului (motiv de incantare si de satisfactie pentru mine).

  Apreciază

  • Etnografia si arta populara in general sunt printre cele mai importante repere identitare pentru individ si comunitate. Fara o identitate suntem pleava lumii. O identitate se construieste cu migala in timp, prin literatura, pictura si tot ce inseamna creativitate, inclusiv arhitectura. Ce se intampla in Romania de doua zeci de ani este o involutie in sensul acesta, o erodare a identitatii, vazuta cel mai bine in distrugerea caselor de epoca pentru a realiza castiguri veroase. Nu este de mirare ca ceilalti europeni ii considerea in general pe romani niste arivisti demn de compatimit in cel mai bun caz.

   Apreciază

 • Este extraordinara lucratura din aceste exemple de veranda in stil neoromanesc – pitoreasca, tonica si sobra in acelasi timp. Mie, aceasta „modelare” a lemnului prezentata in fotomontajul de mai sus, imi aminteste de punctul romanesc, cusatura traditionala de pe costumele noastre populare. Daca vreti, este ca si cum punctul romanesc ar fi fost tesut de data aceasta in lemn si nu pe panza.

  Apreciază

  • Motivele etnografice sunt forme intens abstractizate cu vechime de milenii; reprezita un stil cubist avant-la-lettre, rafinat continuu timp de mii de ani prin prisma experientelor, creditelor si modului de viata a comunitatilor ancestrale din aceasta zona a Europei. VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s