Hornuri de soba in stil neoromanesc

Hornuri de soba in stil neoromanesc impodobind o casa de la mijlocul anilor 1920 din zona Dorobanti, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Cele mai multe case in stil neoromanesc au fost construite inaintea erei centralelor de incalzit pe gaze si trebuiau prevazute cu instalatii clasice de sobe sau camine de facut focul pe lemne, sau in cazuri mai rare pe carbuni. In consecinta, hornurile sunt elemente foarte vizibile in ansamblul acestor edificii, iar in Bucuresti sunt exemple de hornuri flamboaiante proiectate in forme specific neoromanesti. Fotografia de mai sus prezinta trei asemenea artefacte, care cu toate ca sunt mai modeste in marime si decoratie, sunt foarte sugestive pentru stilul neoromanesc aplicat la designul hornurilor de soba. Principala sursa arhitecturala de inspiratie pare a fi cea a vechilor bucatarii otomane cu hornurile lor proeminente, care intre sec. 17 si 19 impodobeau acoperisurile caselor si bucatariilor boieresti din Bucuresti si sudul Romaniei.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s