Campulung Arges: breviar de arhitectura istorica

Arhitectura istorica a orasului Campulung Arges si a imprejurimilor sale. (fotografii: Daniel Bobe, carti postale vechi: colectie privata, montaj: Valentin Mandache)

Orasul Campulung Arges a fost pentru o scurta perioada, in sec. 14, prima capitala a principatului Tarii Romanesti. Peisajul care inconjoara acest centru urban si satele din orbita sa este unul de deosebita frumusete naturala, intr-o vale din cadrul dealurilor inalte ale Subcarpatilor, dominate de piscurile alpine ale Carpatilor Meridionali. Orasul este localizat pe vechiul drum de negot dintre Valahia si orasele sasesti ale Transilvaniei, parte din artera comerciala care in Evul Mediu lega Europa Centrala de pietele din Constantinopol si mai tarziu ale Imperiului Otoman. Bogata traditie culturala a comunitatilor locale si asezarea favorabila din punct de vedere al dezvoltarii economice au produs o frumoasa arhitectura istorica care poate fi din abundenta vazuta in cea a caselor taranesti, bine pastratelor vechi vile aristocratice sau in cladirile emblematice care gazuiesc sedii ale autoritatilor locale sau stabilimente industriale. Stilurile arhitecturale sunt diverese, cuprinzand de la etnograficul local, balcanic otoman pana la stilul de cabana alpina de sec. 19, Art Nouveau, neoromanesc, Art Deco sau chiar International Modernist. In incercarea de a comunica macar o mica parte din aceasta uimitoare mostenire arhitecturala, am alcatuit fotomontajul si show-ul de diapozitive din cadrul acestui articol. Fotografiile sunt realizate de Daniel Bobe, cetatean al Campulungului, care are intr-adevar foarte bune motive sa fie mandru de patrimoniul orasului sau.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Campulung Arges: breviar de arhitectura istorica

    • Sunt foarte multe cladiri in stilul de cabana alpina de sec. 19 in vechile statiuni balneare din Carpati care reparate si reonvate in spiritul stilului lor original ar constitui extraordinare atractii turistice. Pacat ca majoritatea au nimerit pe mana speculantilor imobiliar verosi sau a localnicilor inculti insetati de castiguri rapide. Aceste cladiri sunt acum, in epoca ‘democratica’ si EU a Romaniei, intr-un rapid process de distrugere dupa aproape un secol si jumatate de stoica supravietuire.

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s