Lampi de exterior in stil Art Deco: Fotomontaj si show de diapozitive

Un fotomontaj alcatuit din lampi de exterior in stil Art Deco care impodobesc vile si blocuri de apartamente interbelice din Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Imi place foarte mult sensul de modernitate intensa emanat de diversele si imaginativele design-uri ale acestor deseori ignorate artefacte in stil Art Deco tipice Bucurestiului din perioada dintre sfarsitul anilor 1920 si sfarsitul anilor 1930. Formele acestora emuleaza corpurile de iluminat intalnite pe pacheboturile trans-oceanice interbelice sau ale halelor fabricilor high tech de la acea vreme. Majoritatea exemplelor pe care le-am fotografiat in montajul de mai sus sunt intr-o stare deplorabila, permanent abuzate de catre actualii proprietari si ocupanti ai acelor cladiri, care in general nu realizeaza importanta conservarii patrimoniului arhitectural al propriului lor oras, o consecinta a sistemului de invatamant de slaba calitate din ultimile sapte decade de comunism si tranzitie salbatica la capitalism. Aceste biciuite lampi, care pot fi vazute si in show-ul de diapozitive de mai jos, impreuna cu atat de multe alte mutilate detalii arhitecturale, care decoreaza vechile cladiri ale acestui oras, constitue martorii unei perioade cand cetatenii Bucurestiului aveau mandrie civica si o puternica identiate locala, caracteristici din pacate rar intalnite in capitala Romaniei din zilele noastre.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s