Panou decorativ in stil neoromanesc cu Pomul Vietii si Gradina Domnului

Panou decorativ in stil neoromanesc continand reprezentarea pomului vietii si gradinii domnului, datand de la mijlocul anilor 1930, zona Nerva Traian, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Acest panou decorativ impodobeste zidul de strada al unei case bucurestene in stil neoromanesc construita la mijlocul anilor 1930. Panoul contine reprezentari ale Pomului Vietii si Gradinii Domnului, simbolizate prin planta de vita de vie, motive inspirat din panoplia decorativa a arhitecturii de biserica de ev mediu tarziu din Tara Romaneasca. Pomul vieti rasare de la baza panoului in valuri viguroase de frunze de vie care simbolizeaza cicluri si momente pivotale in viata, marcate pe tulpina vitei, pe cand sectorul continand gradina domnului prezinta un ciorchine de struguri simbolizand abundenta, inconjurat de frunze care umplu spatiul cu serenitate. Perechile de pauni din ambele sectoare de panou sunt reprezentari ale pacii si armoniei si de asemenea o aluzie la cuplul care a construit si si-a facut casa sub acel acoperis, simboluri care impreuna cu stilul literelor care redau numele casei, „Vila Maria”, indica infulente asupra design-ului panoului din partea stilurilor Art Deco si Modernist, care erau in voga in Bucurestiul acelei perioade.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s