Casa in stil Art Nouveau din Bucuresti

Casa Art Nouveau, datand de la inceputul anilor 1900; zona Dorobanti, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Casa predominant Art Nouveau din fotografia de mai sus, este una din exemplele mai bine pastrate care contine elementele acestui stil din Bucuresti. In aprile am publicat o imagine cu frumoasa fereastra semcirculara (clik link-ul pentru acces) de pe fatada la strada a cladirii. Imi place aspectul frizei pictate care a supravietuit in sectorul de sub streasina din prim planul imaginii. La vremea sa de glorie, cu mai mult de un secol in urma, caldirea era probabil flamboaiant decorata si ar fi facut o nota cu totul aparte in peisajul construit din zona.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Casa in stil Art Nouveau din Bucuresti

  • E foarte frumoasă şi surprinzător de bine păstrată! O tratare de calitate a detaliilor, o foarte reuşită influenţă din arhitectura tradiţională românească, prin volumetria cerdacului (chiar dacă e prea încărcat de masivitatea coloanelor) şi, mai ales, prin volumul în ansamblu; e un art nouveau muntenesc!

    Apreciază

    • Cred ca multe elemente decorative de la plaster la pictura au fost rase in renovarile si cele trei cutremure majore prin care cladirea a trecut (1908. etc.) Stilul este un Art Nouveau destul de ‘a la carte sau standard, cu ceva referinte la vechile stiluri istoriciste; altfel nu am putut vedea ceva indigen/ din zona in care e Bucurestiul in ea, poate coloana de la balcon, dar si aceea are conotatii pan-europene. V.

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s