Originea banilor care au finantat arhitectura de stil “Mic Paris” a Romaniei

Taranca din zona Moldovei la stransul recoltei, candva spre sfarsitul anilor 1900. (Carte postala veche, colectia Valentin Mandache)

In perioada dintre ultimul sfert al sec. 19 pana la Primul Razboi Mondial, Romania a devenit unul dintre principalii exportatori de grane ai Europei. Aceasta a fost posibil din cauza agriculturii extensive practicate in vastele campii ale Dunarii de Jos din Valahia si campurile Moldovei si deschiderii navigatiei internationale a cailor fluviale si maritime ale Dunarii si Marii Negre. O importanta proportie a veniturilor din aceste exporturi a fost folosita in finantarea constructiei unui mare numar de case private si edificii publice. Stilul arhitectural de obicei adoptat in acel program de constructii la scara nationala a fost ceea ce eu numesc stilul „Micul Paris”, foarte popular printre publicul acelei vremi, parte din procesul de europenizare a societatii dupa secole de dominatie otomana. Stilul este o amalgamare pitoreasca de ordine frantuzesti istoriciste de sec. 19 cu o multitudine de elemente decorative locale si balcanic otomane. Bucurestiul a trecut in acea perioada prin primul sau boom imobiliar, si a inceput sa fie cunoscut ca „Micul Paris al Balcanilor”. In acest cadru mai prosper economic aveau loc de asemenea experimente arhitecturale Art Nouveau sau national romantice (neoromanescul). Taranii Romaniei, la vremea acea reprezentand peste 80% din populatie, si munca lor grea pe camp erau forta de la originea acelui extraordinar proces transformativ. Cartea postala veche de mai sus, datand de la sfarsitul anilor 1900, arata o taranca din Moldova strangand recolta de grau, folosind secera, unealta ancestrala care nu s-a schimbat prea mult in regiune de lungul mileniilor. Fotografia o prezinta plina de incredere si multumita, o indicatie a faptului ca lucra bucata de pamant a familiei, primita cel mai probabil ca parte a reformei agrare implementata de stat dupa teribila rascoala taraneasca de la 1907, ultima revolta de tip Jacquerie medievala care a avut loc in Europa.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s