
Campiile Tarii Romanesti si ale Moldovei, principatele care au format initial Romania, sunt punctate de vechile resedinte aristocratice numite „conac„, un cuvant imprumutat din limba turca, reflectand secolele de dominatie otomana a acestei regiuni. Boierii (un termen care grupeaza aristocratia romaneasca impreuna cu marii proprietari de pamant ne-inobilati), au construit majoritatea acestor conace intr-o perioada care se intinde intre sfarsitul sec. 18 si inceputul sec. 20, cand agricultura extensiva de grane destinate exportului practicata in preeria Dunarii de Jos sau a campurilor cuprinse intre Siret si Prut, a devenit o activitate extrem de profitabila. Conacele erau folosite ca magnifice resedinte de vara de catre latifundiari sau cu rolul de sediu administativ de ferma. In multe cazuri intregi sate au crescut in jurul acestor conace. Fotografia de mai sus, facuta candva la inceputul sec. 20, care am gasit-o la Arhivele Nationale, arata una dintre aceste grandioase resedinte in timpurile ei de glorie: conacul Ghika – Cantacuzino din satul Ciocanesti in jud. Dambovita, la nord-vest de Bucuresti. Arhitectura este una de tip practic Victorian – La Belle Époque, prezentand o cladire simetrica asezata in mijlocul unor gradini atent manicurate, prevazuta cu ample ferestre arcuite si o sala de receptie centrala accesata de o pereche de scari monumentale impodobite cu doua mari ghivece de flori de tip roman. Pe pedimentul in stil clasic de la centru este un plaster cu stema familiei Ghika.
***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
La sfarsitul sec. 19 si inceputul sec. 20 acest stil victorian avea o mare raspandire si in Regatul Romaniei, indeosebi in Oltenia si vestul Munteniei. Odata cu eliberarea din şerbie a taranilor, boierii nostri doreau o legitimare a stapanirii lor in temeiul traditiei nobiliare, precum cea din Anglia. Intr-un fel, societatea victoriana readucea in actualitate, in liniile sale esentiale, modelul medieval de organizare a societatii (ORATORES, BELLATORES, LABORATORES), model ce se cauta a fi preluat si in Romania. La acest proces a luat parte si burghezia ivita din marea mobilitate sociala a secolului 19 din Regatul Romaniei. Indirect, aceasta a dus la cladirea unor conace intr-un stil strain de obiceiul pamantului, dar care cautau sa ofere mosierului o imagine veche nobiliara si de patron al taranilor.
Conacul expus de dvs reprezinta una dintre numeroasele variante locale ale stilului victorian. Specific adaptarii romanesti o reprezinta ferestrele grupate, cu bolti arcuite, cat si turnurile patrate, dar cu silueta joasa si masiva, cu acoperis ce aminteste (in opinia mea) de culele oltenesti.
ApreciazăApreciază
Eu sunt din Ciocanesti, locul unde se afla castelul. Astazi din pacate nu a mai ramas nimic din acest impunator conac. Cat as fi vrut sa-l vad si eu in realitate…
ApreciazăApreciază
Dani Vlad, ați putea să-mi indicați pe o hartă Google locul unde se afla conacul Cantacuzino? Mulțumesc anticipat!
Din fericire, s-a păstrat un releveu al ruinei așa cum arăta în 1976, îl puteți vedea aici: http://relevee.uauim.ro/142/.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Com.Ciocanesti de Dambovita se afla aproape de Buftea.Urmeaza Crevedia si la stanga din soseaua veche spre Ploiesri este Ciocanesti.
ApreciazăApreciază
Cand m-am nascut eu in acest castel era orfelinat pentru copiii abandonati.Intradevar era foarte frumos.Dupa plecarea copiilor s-a facut gradinita in cateva spatii.
si un mic dispensar in altele.Parcul era superb cu alei de castani ,trandafirii ,podete peste paraiase si stejarul lui Mihai Viteazu ,unde se spunea ca ar fi poposit cu o parte dintre ostasi sai. A fost ocrotit de lege ,dar din cauza batranetii s-a rupt la o furtuna desi era sustinut cu barne.Pacat ca ofocialitatile comunei Ciocanesti de la aceea vreme nu a facut nimic pentru pastrarea acestui castel.Ba mai mult a fost devastat in mod barbar si nimenu nu a miscat un deget.Pentru a nu face ura de rasa refuz sa spun cine a contribuit la devastare lui.Cred ca se intelege.Acum spatiul este ingradit si nu mai exista nimic din ce a fost.Violeta tu ai o poza aproape de acest conac sub un nuc imens care facea nuci cat pumnul.Noi copii ii spuneam nuc american.
ApreciazăApreciază