Casa pe colt de strada in stil “Micul Paris” din Bucurestiul patriarhal

Un exemplu de casa pe colt de strada in stil "Micul Paris" datand din anii 1890. Zona Armeneasca, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Arhitectura de stil „Micul Paris” a fost foarte populara in Bucurestiul ultimelor decade ale sec. 19, pana la inceputul Primului Razboi Mondial, fiind parte din primul boom imobiliar al orasului si Romaniei in general. Stilul reprezinta o tranzitie pitoreasca intre ordinele istoriciste frantuzesti de sec. 19 interpretate in mod provinicial si o multitudine de elemente decorative locale otoman balcanice si metode de constructie traditionale. Aparitia acestui tip de arhitectura a fost parte a procesului de europenizare si modenizare a tarii dupa castigarea independentei depline fata de Imperiul Otoman (consfintita prin Tratatul de la Berlin din 1878 care a incheiat razboiul Ruso-Turc). Acesta a fost un program de constructie la scara nationala finantat in special din veniturile pe care Romania, ca tara independenta, le putea realiza prin exportul pe pietele occidentale. Astazi casele in stil „Mic Paris” reprezinta unele dintre cele mai specifice exemple de arhitectura urbana indigena, fiind de asemenea relativ usor si neprohibitiv de scump de restaurat/ renovat. Din pacate, aceste case, fiind percepute de multi dintre bucuresteni ca arhaice si perimate, sunt de asemenea printre cele mai usoare victime ale „dezvoltatorilor” imobiliari sau ale proprietarilor ignoranti care le desfigureaza prin renovari/ „modernizari” de prost gust. Exemplul din imaginea de mai sus arata o casa in stil „Micul Paris” incantator de pitoreasca, pe colt de strada. Imi place atmosfera patriarhala, simplicitatea acesteia si juxtapunerea de ornamente istoriciste (dreptunghiurile cu plastere de ghirlande de la baza) cu arcele frante otomane care decoreza ferestrele, si de asemenea pilierii ornamentali de sub streasina.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s