Articol despre blogul “Case de Epoca” in revista australiana “Spirit of Progress”

Coperta si selectie de pagini din ultimul numar al revistei "Spirt of Progress" din Australia (nr. 41, 2010), continand articolul despre blogul Historic Houses of Romania/ Case de Epoca.

Acum doua zile am primit prin posta un exemplar al revistei „Spirit of Pogress”, journalul organizatiei Art Deco and Modernism Society Inc. din Australia (nr. 41, toamna 2010). Jurnalul este o publicatie de mare tinuta care detaliaza fenomenele Art Deco si Moderniste din Australia, cu referinte la alte locuri din lume demne de mentionat, unde aceste miscari internationale din artele vizuale au avut un impact semnificativ. Revista contine un excelent articol in ultimul numar despre scrierile mele de istorie arhitecturala a Romaniei (vezi fotomontajul si show-ul de diapozitive inclus aici), cu referinte despre stilul Art Deco al cladirilor din Bucuresti dupa cum le descriu in articolele mele, unde o mentiune speciala este facuta despre un catarg ornamental Art Deco in forma stilizata a unui saxofon impodobind o casa din anii 1930, despre care am scris pe blog acum cateva luni; fotografia acelui interesant artefact insoteste articolul din revista. Ii sunt pe aceasta cale recunoscator lui Robin Grow, Presedintele presigioasei organizatii australiene Art Deco and Modernism Society, pentru scrierea si publicarea acestuei piese foarte informative despre munca mea in domeniul istoriei arhitecturii din Romania, facand astfel cunoscut unei audiente internationale si mai largi, experta in domeniu, fenomenul Art Deco al Bucurestiului. Citez aici doua dintre frumoasele fraze ale lui Robin despre munca mea in domeniul caselor de epoca:

” unul dintre minunatele bloguri de arhitectura care activeaza astazi este si ‘Historic Houses of Romania’ [vesriunea in limba engleza a blogului Case de Epoca] scris de Valentin Mandache […]. Imaginile zilnice postate de Valentin sunt o adevarata bucurie, fiind deseori acompaniate de povestea si dedesupturile istoriei cladirii- designeri arhitecti, constructori, proprietari si ocupanti.”

Imi pare bine ca descoperirile si scrierile mele de istorie arhitecturala din acest colt al Europei au un asemenea ecou la antipozi, dupa cum este reflectat in aceasta publicatie si numarul mare de cititori pe care in vad in statistica site-ului din Australia si Noua Zeelanda. Toate acestea ma inspira sa explorez in urmatorii ani posibilitatea punerii bazelor organizationale si lobby-ul necesar pentru organizarea in Bucuresti a unui viitor Congres Mondial Art Deco 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Articol despre blogul “Case de Epoca” in revista australiana “Spirit of Progress”

  • In primul rand vreau sa va felicit pentru reusita blogului dvs si citarea acestuia de catre o revista tocmai din indepartata Austrialie! 😉
    M-am uitat cu atentie pe site-ul societatii respective si am observat o galerie cu poze ale cladirilor din Australia intr-un stil Art Deco monumentalist, diferit fata de interpretarea romaneasca. Nu vreau sa par comic, insa eu cred ca in Bucuresti cladirile Art-Deco sunt mai apropiate de spiritul uman. Daca la ei sunt intr-un stil monumentalist, la noi sunt in general vile si mici cladiri de blocuri.

    Apreciază

    • Multumesc pentru felicitari Marius! Bucurestiul si Romania fiind in general o tripla periferie de imperii (Otoman, Rus, Austriac, continuat mai in vechime de Ungaria,Polonia si Serbia feudala etc.) se refelecta in civilizatia pestrita si mai umana cum zici tu a arhitecturii locale. Arhitectura de aici are un pronuntat caracter vernacular si numai in mica proportie monumentalist (Ceausescu a incercat asa ceva, dar a sfarsit in monumentalism vernacular :). Asta ii da cu atat mai mult personalitate si unicitate arhitecturala acestui loc. Valentin

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s