Trasaturi in stil Art Nouveau la un ansablu neoromanesc de usa de intrare

Ecouri de stil Art Nouveau intr-un ansamblu de usa de intrare neoromanesc al unei case de la sfarsitul anilor 1920 din zona Cotroceni, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Stilul arhitectural neoromanesc a fost initiat la sfarsitul sec. 19, facand parte din miscarile europene national-romantice in artele vizuale care au marcat aparitia stilurilor nationale in arhitectura in tari din zone precum Scandinavia pana in Balcani.  Aceste stiluri au fost la inceput o expresie a experimentelor internationaliste Art Nouveau ale timpului, care se inspirau din traditiile nationale locale. Particular pentru Romania a fost faptul ca aceasta ambianta si caracter Art Nouveau au persistat in arhitectura locala pana la sfarsitul anilor 1920 in multe exemple si unele mai rare chiar in anii 1930, cu mult dupa apusul curentului Art Nouveau si a altor ordine national romantice in restul Europei. Imaginea de mai sus arata un asemenea exemplu elocvent de persistenta a trasaturilor Art Nouveau intr-un ansamblu de usa de intrare in stil neoromanesc care impodobeste o casa bucuresteana de la sfarsitul anilor 1920, conservand astfel forme national romantice folosite initial cu decade in urma in perioada Fin de Siècle (coloane scurte de tip bizantin, decoratii supradimensionate inspirate din motivele arhitecturii de biserica medievala din Tara Romaneasca, folosirea zugravelli si vopselei rosii care probabil este o aluzie la rosul pompeian si prin aceasta la originile latine ale poporului roman, etc.)

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii