Forme Art Deco in arhitectura industriala din 1914

Placa comemorativa a lucrarilor edilitare din 1911 - '14; fata -verso. (Colectie privata)
Palca comemoratia a lucrarilor edilitare din Bucuresti 1911 - '14 (detaliu) -colectie privata

Aceasta este o placa comemorativa din bronz argintat realizata pentru sarbatorirea terminarilor marilor lucrari edilitare din Bucuresti, completate in 1914, chiar inainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial in Europa (Romania a intrat oficial in razboi in 1916), care au adus apa curenta curata in multe zone ale orasului si totodata a fost pus la punct un sistem de canalizare modern. Inainte de aceste lucrari, o mare parte din Bucuresti avea o infrastructura medievala de apa si canal, daca se poate spune asa, cu reziduul uman si animal deversat direct in Damboviata si afluentii acesteia din zona orasului. De asemenea urbea era situata printre mlastini urat mirositoare si nesanatoase, produse de numeroasele meandre ale acestui rau. Noile lucrari edilitare de canalizare erau ultimul cuvant in materie de technologia acelor vremuri, si un impresionant exemplu de arhitectura industriala, vazut in special in exemplele de castele de apa si statii de epurare construite cu acea ocazie. Placa comemorativa prezentata aici contine un proeminent castel de apa (vezi de asemenea imaginea de detaliu de la stanga), cu o minunata structura la baza compusa din arce poligonale gradual infundate, facuta din beton armat, sustinand imensa camera a rezervorului. Arcele gradual infundate indica formele si motivele stilului Art Deco care a aparut mai mult de o decada mai tarziu. Aceiasi impresie este data si de braul de ferestre vertical care inconjoara camera rezervorului sau de ferestrele de ventilatie din varful structurii. Intreaga arhitectura prefigureaza in mod minunat stilul Art Deco, reconfirmand astfel radacinile acestuia in era masinilor si a arhitecturii industriale din perioada Victoriana tarzie si in necesitatile de productie industriala impuse de Primul Razboi Mondial.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s