Furt intelectual: fotografii copiate de pe site-ul Case de Epoca!

In ultimul timp am constatat si mi-au fost semnalate situatii din ce in ce mai frecvente de fotografii cu tema arhitecturala romaneasca de pe acest site, luate fara a se specifica sursa sau a mi se cere incuviintarea, si copiate pe alte site-uri sau chiar in carti care se vor de referinta in domeniu. Aceste fotografii sunt realizate de mine si de asemenea transpuse prin text sau video-voce in contextul intelectual de istorie arhitecturala adecvata. Sunt prin urmare o proprietate intelectuala si protejate prin legislatie de copyright. Aceast lucru este facut clar si prin inscrierea mea la facilitatile Creative Commons si My Free Copyright Registered & Protected, care le pot folosi dupa cum au facut cu succes si alti autori, in caz ca decid sa ii dau in judecata pe cei care imi fura munca fara a avea macar bunul simt sa precizeze sursa. Cel mai grav caz pana acum este o carte aparuta cu mari pretentii la editura Simetria care se vrea culmea referintei in stilul Art Deco din Romania. Click aici pentru a vedea o fotografie copiata de pe site-ul meu pe acea asa-zisa lucrare. Cartea contine o mare cantitate de fotografii, asamblate in mod stahanovist, care sunt convins ca o anumita parte au fost copiate, dupa obiceiul din Romania, de pe site-uri, nu numai al meu, locale sau din alte tari, fara a respecta legislatia de drept de autor. Asemenea carti si autori au parte acum de laude si mentiuni de catre asa-zisii corifei ai culturii romanesti, dar in timp frauda va iesi la iveala, iar acesti indivizi certati cu morala si bunul simt vor fi descoperiti in adevarata lor lumina de goliciune intelectuala, nemaivorbind ca pot fi actionati oricand in justitie.

Acest post este un avertismet dat amatorilor de asemenea furtisaguri pe munca si eforturile altora, nu numai de pe site-ul meu, dar si a altor bloggeri din domeniu, care investesc timp si resurse personale importante in a aduce la cunostinta publicului valoarea patrimoniului arhitectural romanesc. Sunt pregatit sa imi apar in mod foarte viguros pe toate caile legale produsele/ proprietatea muncii mele intelectuale. As vrea sa precizez ca fotografiile de pe site, cu toate ca sunt din locuri publice din Bucuresti si alte zone din tara, si deci oricine le poate fotografia, sunt totusi rodul unui efort de cautare, descoperire, a unui efort creativ de a le incadra in fotografie (se stie ca nu oricine se pricepe la fotografie) si a unui mare efort intelectual de a scrie un articol de istorie arhitecturala pe marginea lor, izvorat din peste doua zeci de ani de calificare si experienta profesionala in domeniu.

Valentin Mandache, expert in case de epoca

10 gânduri despre „Furt intelectual: fotografii copiate de pe site-ul Case de Epoca!

 • Imi pare foarte rau de ceea ce se intampla.Sper ca pe viitor munca sa va fie rasplatita.Aveti un site captivant si foarte bine pus la punct.
  Cu respect,
  C.arh Cristina Dumitru

  Apreciază

  • Multumesc Critina pentru empatie si cuvintele frumoase! Asemenea situatii sunt din pacate intalnite mult prea des, eu de exemplu afland tot timpul si de la alti colegi bloggeri in domeniul arhitecturii istorice/ istoriei urbane cum sunt afectati cu regularitate de asa ceva. V.

   Apreciază

 • Este scandalos mai ales fiind vorba despre o lucrare si o editura cu pretentii! Aveam o impresie buna despre editura. Banuiesc ca autorul lucrarii este cel care se face vinovat de furt intelectual (sau autorii).

  Apreciază

  • de obicei este o echipa de asistenti pe acolo unde se elaboreaza asemenea carti (in Ro este sistemul de maestru asistat de o pleiada de factotum-i, care probabil ca s-au intrecut unul pe altul in a gasi materiale pentru maestru, etc.) Nu conteaza prea mult maruntaiele problemei, esentialul este sa realizeze ca lumea astazi este mult mai transparenta multumita internetului si platformelor care ne ofera o voce, dacat cea cu clientelara, controlata de un cerc restrans cum erau si sunt inca obisnuiti ei, iar data viitoare sa verifice de doua ori creditele inainte de a publica. V.

   Apreciază

  • Am mai identificat o fotografie pe langa cea deja mentionata, probabil ca mai sunt inca!, insa nu mai vreau sa-i acord atata atentiei chestiunilor aceastea mahnitoare generate de aceste ‘genii de renume mondial’ de pe plaiurile mioritice puse pe incropit si copiat. Nu am pus titlul si autorul in cauza pentru ca nu vreau sa ii onorez cu mentiunea pe acest site; sa le fac reclama gratuita. Aceste detalii, dupa cum sunt sigur ca relizezi, le poti gasi prin combinatii simple google, nu este nevoie sa le le acord eu gratie scriindu-le numele aici. VM

   Apreciază

 • Imi cer scuze, m-am exprimat eu ambiguu. AM vrut sa zic daca avem posibilitatea, altfel decat a cumpara albumul, sa vedem fotografia in cartea respectiva. Ai un scan? Nu ca ma indoiesc de cele ce spui, Doamne fereste. Ma gandesc ca fiind o editura relativ cunoscuta ar putea sa isi ceara scuze sau… Cred ca daca te-ar fi intrebat ti-ai fi dat acceptul. Pasiunea e mai presus de bani. Poate o sa vina o reparatie morala pana la urma. Pe undeva e frustrant, asa e, ca altul sa iti ia munca si sa se laude cu ea. Imi pare rau.

  Apreciază

  • Nu-ti face probleme, inteleg ce zici. Bineinteles ca nu am cumparat cartea, si deci n-am cum sa-i fac scan, dar o rasfoiesc cand merg la magazinele de carti, cautandu-mi fotografiile. Treaba este ca autorul in dorinta de a aduna totul sub soare pe subiect (cum am zis e plina de fotografii mari si mici) a luat o a anumita cantitate de pe site-uri romanesti si internationale, crezand ca acestea sunt prea obscure sa-si dea seama, etc. Insa lumea acum e mult mai conectata si scaparile astea ii strica toata reputatia. Postul meu e un fel de ‘zanganit de arme’ pentru cei care vor vrea sa faca asmenea oprobitati. Pentru cartea in cauza, sunt convins ca aducerea la cunostinta prin acest articol a faptelor de frauda intelectuala vor stirbi pe buna dreptate reputatia nemeritata a autorului. VM

   Apreciază

 • Un blog excelent! Este o incantare sa parcurg paginile ,,virtuale” ale blogului dumneavoastra.De altfel familia mea poseda o casa in stil neoromanesc in zona Parcul Carol-str. Cornelia nr.10.

  La Multi Ani !

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s