Casă în stil Art Deco niciodată terminată

Casă în stil Art Deco, niciodată terminată, datând din cca 1939, chiar înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Târgoviște. (©Valentin Mandache)

Duminica trecută am făcut o scurtă călătorie de fotografie arhitecturală la Târgoviște, vechea capitala a Valahiei (până acum 550 de ani, când Vlad Țepeș a început să folosească Bucureștiul pentru scaunul curții princiare, el și domnii de după el, punând capăt în mod treptat statutului de capitală al Târgoviștei). Seara, întors acasă, am pus câteva imagini din acea călătorie pe website-urile Twitter/Twitpic, care au fost văzute de o mulțime de oameni de pe tot globul, având surpriza ca una dintre fotografii să fie foarte populară, anume o casă în stil Art Deco datând de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial (asta ca urmare a faptului că fotografia cu pricina a fost preluată de către contul Twitter al programului TV Homes al postului de televiziune britanic Channel 4, ceea ce a contribuit considerabil la răspândirea veștii). Am decis să postez și pe blog această imagine pentru a-i mări audiența și în rândul publicului român. Este, într-adevăr, destul de rar să întâlnești o casă neterminată în stil Art Deco de acum mai mult de șapte decenii, oriunde altundeva în lume, o stare de fapt care ne poate furniza detalii cu privire la metodele de construcție din acea perioadă. Casa a fost construită, cred, înainte de război, poate în 1939, când a atins stadiul de finisaj care se vede în fotografie, și, din cauza condițiilor impuse de izbucnirea războiului, care a fost o adevărata calamitate pentru România, a fost lăsată în starea în care este. Sfârșitul războiului și perioada de peste șase decenii care a urmat, au fost probabil nefavorabile pentru proprietari să-și permită terminarea propriu-zisă a construcției, perpetuând astfel starea ei de casă ‘niciodată terminată’. Îmi place foarte mult cum cărămida expusă și cimentul nefinisat dau impresia unei clădiri noi, foarte moderne, cu toate că este de fapt este o construcție istorică, practic o capsulă a timpului.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Casă în stil Art Deco niciodată terminată

 • Asa ceva e absolut fantastic! In vreme ce unele case de epoca sunt decimatate in vremurile noastre, altele au ramas neterminate.
  Observ ca materialele au fost de o calitate foarte buna,insa probabil ca acele caramizi au fost date cu lac pentru a nu se macina. Casa pare bine proportionata si solida, iar probabil ca in proiect era prevazut si un catarg.

  Apreciază

  • Nice find! isn’t it? cred ca atmosfera mai putin poluata si relativ uscata a Targovistei a favorizat conservarea cladirii, chiar fara lac pe caramizi, care am vazut ca nu avea. Gandeste-te cum au supravietuit ruinele de caramida ale palatului domnesc atatea sute de ani. Clima mai blanda si favorabila explica si stabilira capitalei acolo si a unei piete de schimb (Targ-oviste) la o epoca istorica cand clima, ciclurile vremii erau determinante in dezoltarea sau infiintarea asezarilor umane. Sunt convins ca aceasta cladire avea prevazute pe langa catarg de care amintesti si ornamente- stucaturi sau fier forjat, dar care bineanteles n-au mai apucat sa fie produse sau asamblate pe fatada. V.

   Apreciază

  • Felul cum sunt prezentate micile detalii de fatada, de la peroanele usilor, la elementele de rezistenta din beton, cu aspect „curat”, arata ca nu a fost tencuita niciodata. Ar fi trebuit sa precizez lucrurile acestea; fiind in domeniu am luat apriori ca sunt evidente si pentru cei care nu sunt in bransa sau public in general. VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s