Casa in stil Mic Paris din Targoviste intr-un mediu idilic

Casa in stil Micul Paris, datand din anii 1890, intr-un mediu idilic verdant de vara 2010 in Targoviste. (©Valentin Mandache)

Duminica trecuta m-am dus intr-o a doua scurta calatorie de fotografie arhitecturala in Targoviste. Orasul este situat intr-un mediu natural de adevarata Arcadia, la zona de contact dintre Subcarpati si preeria Valaha, intre doua rauri importante, Dambovita si Ialomita. In timpul lungilor veri, gradinile si livezile caselor de epoca locale sunt invadate de o explozie luxurianta de frunze, fructe si flori puternic parfumate. Aceasta scena magnifica, care tocmai am descris-o, este mai bine transmisa de fotografia de mai sus a unei case targovistene in stil Mic Paris (ceea ce eu denumesc stilurile franceze de sec. 19 interpretate provincial in Romania), datand din ultima decada a sec. 19. Este o versiune mai minimalista a acestui fel de arhitectura, in contrast cu exemplele bogat ornamentate din Bucuresti. Cu toate acestea, atmosfera patriarhala, tipica acestui oras de provincie din sudul Romaniei, cu superbele, aproape salbaticele gradini, imprima casei un aer idilic de pace si pierdere in timp. In opinia mea, acest tip de proprietate de epoca este unul din cele mai accesibile la pret, si de asemenea generatoare de satisfactii, potentiale proiecte de renovare/ restaurare din Romania, pentru cei care s-ar incumeta la o asemenea intreprindere.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Casa in stil Mic Paris din Targoviste intr-un mediu idilic

 • Sunt intru totul de acord cu descrierea pozitiei geografice extraordinare, poate nu intamplator Targoviste a fost aleasa a fi capitala a Tarii Romanesti; intr-adevar imaginea inspira un aer patriarhal de liniste, pace serenitate si invita la meditatie si nostalgii.
  Probabil pozitia casei este cu intrarea la strada prin curtea de flori.
  Prin anii 1993-94 la Catacombe- in subsolul Muzeului Colectiilor Dl Profesor Aurelian Triscu organiza o expozitie „Case din timpul lui CarolI”cu imagini de asemea case, artere in care sunt plasate asemenea piese arhitecturale, diverse exponate salvate din Bucurestiul distrus, feronerie, usi pictate, candelabre etc. insotit de un excelent caiet de prezentare intocmit de Sorin Dumitrescu. Se scria acolo ca „la sfarsitul veacului al XIX-lea inceput de secol XX Bucurestiul avea o dezvoltata categorie de mici intreprinzatori cu o anume stare care isi construiau o gradina cu casa” in genere angajand arhitecti italieni si francezi, asa cum la nivel mai inalt iata regele Carol I intelegand filiatia noastra latina a angajat pentru modernizarea orasului arhitect francezi; Alfred Galleron, paul Gotreau, Albert Cassien, Albert Ballu etc.
  Casele bucurestene, dispunand de mai redus spatiu aveau intrarile in genere pe un flanc lateral cu un portal in genere strajuit de coloane, unele case in oglinda, cu encadramentele ferestrelor diferite, de la casa la casa, potrivit orgoliului proprietarului si gustul arhitectului.
  Dl profesor de urbanistica s-a ocupat de restaurarea casei bunicilor sotiei, modernizand-o dar pastrand autenticul.
  Casa targovisteana pare usor abandonata ( dupa hartia din ferestre…) sau in posesia unor proprietari scapatati cu rude in strainatati , sau in asteptarea unor dezvoltatori??!!!
  Mi-as dori ca cei ce vor cumpara asemenea case sa beneficieze de cele mai potrivite indreptari pentru a le conserva aerul de „noblete”
  Tina Timus

  Apreciază

 • Casa de „Mic Paris”, dar cu gard din lemn:)
  Normal ar fi fost sa fie din fier forjat, dar imi place combinatia asta intre „nobletea” arhitecturii casei si aerul rustic. Mi se pare tipic.
  Gradina este foarte ingrijita. Casa nu pare abandonata.

  Apreciază

  • Mutumesc! Sunt foarte intereat de casle de epoca ale Targovistei si mi-ar face deosebita placere daca imi trimiteti fotografii- pot fi baza unor eventuale schite/ proiecte despre patrimoniul si piata de case vechi a acestui oras! VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s