Cel mai lung catarg Art Deco din Bucuresti

Cel mai lung catarg ornamental Art Deco din Bucuresti: cca 10 m inaltime; impodobeste un bloc de la mijlocul anilor 1930 din zona Opera. (©Valentin Mandache)

Fotomontajul de mai sus prezinta din diferite unghiuri, ceea ce in opinia mea este cel mai lung/ inalt catarg ornamental Art Deco din Bucuresti. Este lung de circa 10 metri, dar in ciuda acestei dimensiuni apreciabile, este destul de greu de observat, fiind plasat de-a lungul turnului scarilor, pe coltul la strada al unui bine proiectat bloc in stil Art Deco, intr-o zona de mare densitate urbana. Acea densitate ridicata de cladiri si faptul ca in jur erau deja prezente case inainte ca blocul sa fie ridicat, a impus aceasta interesanta solutie de design. Terenul pe care edificiul trebuia inaltat prezenta acest dificil unghi ascutit la strada, care a fost folosit in mod foarte creativ de catre arhitectul interbelic sa sugereze in limitele sale prova cu catarg a unui pachebot oceanic, o sursa favorita de inspiratie pentru arhitectii din era Art Deco.

Această prezentare necesită JavaScript.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Cel mai lung catarg Art Deco din Bucuresti

  • Cunosc aceasta cladire si este, intr-adevar, foarte frumoasa. Practic este unul dintre cele mai bune exemple de blocuri in stil Art-Deco din Bucuresti, insa eu mereu mi-am imaginat ca aceasta cladire ar fi fost mai bine pusa in valoare ca un imobil de colt dintr-o intersectie in forma de Y.
    Un lucru usor suparator, off-topic, care deranjeaza ochiul atunci cand privim aceasta cladire reprezinta calcanul cladirii din spate. Putine calcane din Bucuresti sunt decorate.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s