Usa in stil neoromanesc din anii 1910

Usa in stil neoromanesc datand din anii 1901. Zona Silvestru, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Ansamblul de usa din fotografia de mai sus este foarte interesant in sensul ca pune in evidenta motive decorative tipice modelor arhitecturale ale anilor 1910 din Bucuresti, chiar inainte de Primul Razboi Mondial. Principalele caracteristici neoromanesti sunt stucatura cu arcul frant de tip balcanic otoman, care este pe post de pediment al intrarii, si grilajul de fier al feresrelor usii, de asemenea inspirat din motive balcanic otomane. Usa insasi contine decoratii in stilul Mic Paris, cum ar fi ciopliturile in lemn de pe panourile de la nivelul inferior sau detailiile de pe stinghia centrala. Sincretismul arhitectural intre stilurile neoromanesc si Mic Paris, a fost in multe aspecte o caracteristica a acelei decade, precedand triumful neoromanescului si obliterarea dupa razboi a stilului Mic Paris.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s