Vila Fin de Siècle din Sinaia

Vila de arhitectura tipica statiunilor montane central europene din perioada Fin de Siècle; Sinaia. (©Valentin Mandache)

Fotografia de mai sus prezinta o vila de vacanta construita in anii 1890 in Sinaia. Orasul s-a dezvoltat rapid la sfarsitul sec. 19 dintr-o asezare monastica izolata intr-o statiune eleganta plina de vile, hoteluri, casinouri si restaurante, unde elitele Bucurestiului incepeau sa vina in masa pentru a scapa de zilele caniculare ale verii sau sa-si petreaca week end-ul. Acea transformare rapida a fost initiata de construirea acolo a magnificului Castel Peles (inceput in anii 1870), cea mai ampla resedinta privata a Familiei Regale Romane, si de completarea tot in acea perioada a liniei ferate care traversa muntii legand capitala de restul Europei. Arhitectura interesantei cladiri prezentate aici este un design tipic de vila de statiune montana central europeana din perioada Fin de Siècle, unde stilurile neo-rococo si alte ordine istoriciste sunt transpuse pe ceea ce este in mare parte o structura de cabana/ chalet.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Vila Fin de Siècle din Sinaia

  • Interesant în tot ceea ce faceţi …Întâmplător lucrez chiar în domeniul restaurării şi restructurării caselor.Uneori mi se întâmplă să am a face cu elemente arhitectonice particulare pe care le tratez după reguli bine precise, conştient fiind că am pe mâini o bucată de istorie cu grija de a nu deteriora,strica,compromite etc .Mi-ar fi plăcut mai mult ca aceste bucăţi de istorie să le manipulez ,lucrez,consolidez, în fine, să le restaurez la mine acasă .N-a fost să fie !Probabil în viitor o să-mi deschid o afacere în Rou ,acolo unde casele mai plâng încă – aşa cum spuneaţi – sau sunt schilodite de termopane şi tot felul de născociri tehnologice care anulează frumosul ,sufletul ,echilibrul unei case. Asta ca meseriaş deprins cu lucrul bine făcut:-) Să aveţi spor domnule Mandache, iar dacă se nimereşte să aveţi nevoie de un sfat asupra unor materiale folosite în industria restructurării şi restaurării ,a diverselor moduri de a reconstrui un edificiu ,din punct de vedere structural ,confort ,dotări .Nu ezitaţi ! PS. Adresa de email corespunde şi mess-ului .

    Apreciază

    • Multumesc pentru cuvintele dumneavoastra frumoase la adresa activitatii si scrierilor mele in domeniul caselor de epoca. Activati intr-un domeniu care are viitor in Romania, pe masura ce oamenii realizeaza valoarea cladirilor istorice si de epoca pentru identitatea, pentru a se defini pe sine insasi in randul celorlalte popoare europene. Deocamdata este indiferenta, nepasare, dar vad un curent de opinie care devine din ce in ce mai puternic care doreste conservarea si punerea in valoare a unor asemenea cladiri, intocmai ca in tarile mai normale din vestul Europei. Deci daca aveti posibilitatea sa lucrati si sa castigati experienta de ultima ora in Italia, o veti putea folosi cu siguranta candva in mod productiv, in viitor si in Romania. Multumesc pentru oferta dumneavoastra de ma sfatui cu privire la restaurari si renovari, cu siguranta o sa contactez! Cu cele mai bune urari, Valentin M.

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s