Carti si mentiune despre fotografiile mele arhitecturale de la editura “Ex Occidente Press”

Luna trecuta am avut privilegiul de a fi primit cinci carti elegant legate in panza, scrise de autori britanici, unul dintre acestia mentionand fotografiile si articolele mele arhitecturale. Acestea au fost inmanate de catre domnul Dan Ghetu, directorul editurii Ex Occidente Press, o mica, dar dinamica si plina de energie editura de limba engleza cu o distributie internationala exclusivista, specializata in literatura fantastica si decadenta, descrisa pe site-ul acesteia ca „rara et nova- ce tine de supranatural, neobisnuit si nemaintalnit, ciudat si decadent, fantastic si obscur, de tot ce e sfant sau exuberant de eretic”.

Cartile sunt intitulate dupa cum urmeaza: The Mascarons of the Late Empire & Other Studies de Mark Valentine (2010), The Silver Voices de John Howard (2010), The Wounds of Exile de Reggie Oliver (2010), Cinnabar’s Gnosis: A Homage to Gustav Meyrink colectiv de autori (2009) si The Night Farers de Mark Valentine (2009). Colaje alcatuite din fotografii ale supracopertilor, copertilor si paginilor de titlu ale fiecarei carti sunt expuse mai jos.

Doi dintre autori, John Howard si Mark Valentine sunt cititori ai acestui blog, unde John comenteza in mod regulat pe editia in engleza a site-ului la articolele cu tema arhitecturala Art Deco si modernista, pe cand Mark Valentine si-a gasit inspiratia pentru titlul si subiectul povestirii principale a cartii „Mascarons of the Late Empire” din fotografiile si articolele mele de blog, dupa cum acesta mentioneaza in postfata cartii. Mai jos este un fotomontaj prezentand aceasta lucrare care contine un grupaj de patru povestiri:

"The Mascarons of the Late Empire" de Valentine, Ex Occidente Press 2010- coperti si pagina de titlu.

Postfata contine, dupa cum am mentionat, o frumoasa mentiune (vezi imaginea de text de mai jos) despre fotografiile mele arhitecturale si articole, care pentru Mark au fost scanteia ce a initiat compozita sa literara; un link la acel articol de blog si imagine intitulata „Mascaronii Bucurestiului” este aici (click pentru accesare). Imi exprim gratitudinea pentru aprecierile lui Mark cu privire la „fotografia arhitecturala de finete„, in vorbele lui, care am produs-o si expus-o in cadrul blogului, un domeniu subdezvoltat al artelor vizuale in Romania, caruia incerc sa-i dau impetuozitate.

Extras din postfata cartii "The Mascarons of the Late Empire" de Mark Valentine, Ex Occidente Press, 2010.

Cartea lui John (vezi fotomontajul de prezentare de mai jos) contine sapte povestiri absolut captivante, cele mai multe dintre ele cu referinte la arhitectura de epoca si istoria tumultuoasa a ultimilor opt decade ale Romaniei, focusata pe Bucuresti si Sighisoara.

"Silver Voices" de John Howard, Ex Occidente Press, 2010-- coperti si pagina de titlu.

Mai jos sunt fotomontaje de prezentare a excelentelor produse carti „The Wounds of Exile” (Reggie Oliver), „Cinnabar’s Gnosis” (colective de autori) si „The Night Farers” (Mark Valentine):

"The Wounds of Exile" de Reggie Oliver, Ex Occidente Press, 2010- coperti si pagina de titlu.
"Cinnabar's Gnosis, a homage to Gustav Meyrink", colectiv de autori, Ex Occidente Press, 2009- coperti si pagina de titlu.
"The Night Farers" de Mark Valentine, Ex Occidente Press, 2009- coperti si pagina de titlu.

Editura Ex Occidente Press reprezinta acea idee rara de afacere, care pune in centrul atentiei cultura de inalta calitate, intr-o tara inapoiata din acest punct de vedere, un model pe care eu insami incerc sa-l urmez in cadrul blogului si serviciilor de consultanta „Case de Epoca”. Sunt incantat ca am avut oportunitatea de a citi aceste carti splendid produse. Cele mai multe edituri din lume nu mai scot astfel de carti cu hartie de calitate si legate in panza. Literatura fantastica mi-a fost un companion de nadejde in timpul lungilor si intunecatilor ani ai dictaturii lui Ceausescu, pe care i-am petrecut in decada 1980 in Romania, inainte de a putea scapa si ajunge in Marea Britanie, care a devenit tara mea adoptiva. Cartile lui Franz Kafka si de asemenea ale autorilor locali cum sunt Mircea Eliade sau Constantin Abaluta au fost surse de hrana spirituala pentru mine in acele zile obsedante, si un mijloc de evada din opresiunea politica si culturala a statului Romania. Casele de epoca sunt o excelenta sursa de inspiratie pentru autorii de literatura fantastica si decadenta. Aceste cladiri sunt inzestrate cu o arhitectura aparte dezvoltata in conditii neobisnuite, la frontierele Europei, in perioade dintre numeroasele razboaie, dictaturi sau revolutii, intr-o regiune ce a fost timp de secole o periferie multipla a imperiilor Otoman, Rusesc si Habsburgic. Sunt astfel incantat ca articolele si fotografia mea arhitecturala din acest colt al Europei au un asmenea ecou asupra unora dintre acesti autori.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Carti si mentiune despre fotografiile mele arhitecturale de la editura “Ex Occidente Press”

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s