Panouri arhitecturale in stil neoromanesc cu simbolism maniheic

Panouri decorative circulare in stil neoromanesc cu reprezentari maniheice: batalia dintre bine (vultur) si rau (reptile), impodobind zidul la strada a unei case de la inceputul anilor 1930 din zona Stirbey Voda, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Folclorul romanesc, miturile taranesti, ca de altfel si varietatea locala de religie crestina (oficial denumita ca „grec ortodoxa”, dar in realitate foarte mult amestecata cu vechi credinte pagane locale), contin multe referinte la bataliile epopeice de sorginte maniheica dintre fortele binelui si raului. Una dintre cele mai intalnite reprezentari in artele vizuale romanesti a fortelor binelui este cea a vulturului protector, pe cand fortele raului sunt simbolizate de reptile- serpi sau soparle in forma de balauri. Am gasit doua foarte elocvente astfel de reprezentari in forma panourilor arhitecturale prezentate in fotografiile de mai sus, care impodobesc fatada unei case in stil neoromanesc din una din zonele centrale ale Bucurestiului. Sunt de-a dreptul coplesit de dinamismul si drama acestor doua bine redate scene, in care protagonistii sunt inclestati intr-o lupta pe viata si pe moarte, fara nici un invingator clar intrezarindu-se. Cele doua panouri sunt printre cele mai fine reprezentari cu simbolism maniheic in stil neoromanesc din cate am intalnit pana acum in munca mea de fotografie arhitecturala in Bucuresti; un alt panou cu o tema similara poate fi vazut aici, despre care am scris un articol in iunie trecut.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s