Peron de usa de tip scoica (stil Micul Paris)

Little Paris style doorway dating from the 1900s decade, Targoviste, southern Romania (©Valentin Mandache)

Splendidele si elaboratele peroane de usa in forma de scoica din fier forjat si sticla sunt emblematice pentru arhitectura in stil Mic Paris a Romaniei, intalnite cu precadere in perioada dintre anii 1890 si 1900. Acest tip de peron este inspirat din modele intalnite in arhitectura de sec. 19 istoricista si Art Nouveau frantuzeasca, unul dintre cele mai faimoase exemple fiind peronul de la intrarea in statia de metro Porte Dauphine din Paris. Deliciosul peron scoica cu o bine conservata ghirlada din fier forjat, prezentat in fotografia de mai sus, este din Targoviste, un oras care inca pastreaza multe cladiri frumoase din perioada de la Fin de Siècle.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s