
Aceste doua lampi impodobesc fatada sediului fostei banci Marmorosch Blank din Lipscani, in Bucuresti. Banca a fost una din principalele institutii financiare din Romania interbelica, devenind prin imprumuturile ipotecare si de finantare a constructiilor, unul dintre ‘motoarele’ din spatele boomului imobiliar interbelic al Bucurestiului, care a imprimat orasului skyline-ul arhitectural neoromanesc si Art Deco. Sediul bancii a fost ridicat intre 1915 – 1923, cu o pauza in timpul Primului Razboi Mondial, dupa un proiect al arhitectului Petre Antonescu, unul dintre cei mai seminali arhitecti romani. Cladirea incorporeaza elemente inspirate din arhitectura de biserica medievala tarzie atat din Valahia, cat si din Moldova. Imi place forma mai neobisnuita a lampilor de perete, care reprezinta o redare a cadelnitei de ars tamaia folosita de preoti in cadrul ceremoniilor religioase, forma perfect in ton cu restul designului cladirii, inspirat din arhitectura de biserica.
**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
**********************************************
Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
Ma fac de ras daca admit ca niciodata nu am asemuit acele lampi cu niste cadelnite? 🙂 Recunosc, chiar seamana, dar pana acum le-am privit doar ca fiind foarte elegante si in perfecta rezonanta cu cladirea.
Intr-adevar, iti trebuie mult antrenament pentru a surprinde toate micile detalii.
ApreciazăApreciază