Casa din Targoviste de la Fin de Siècle

O frumoasa casa datand din perioada Fin de Siècle din Targoviste, fotografiata in a doua parte a lunii iulie 2010 dupa amiaza, pe fondul unui cer cu nori de furtuna. (©Valentin Mandache)

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Casa din Targoviste de la Fin de Siècle

 • V-am descoperit de curand, dar e o incantare pentru mine sa am acces la toate aceste fotografii si comentarii, privind arhitectura romaneasca de epoca. Daca nu indraznesc prea mult, mi-as dori sa aflu si sa vad mai mult, despre arhitectura INTERBELICA din ARDEAL, mai ales la nivelul constructiilor „particulare”, ca sa spun asa. Nu sunt de specialitate, dar stiu ca in Ardeal a predominat stilul secesionist vienez – acel „jugendstil” – al Art Nouveau si probabil, influenta gotica indiferent de stil (spun prostii?). Totusi, cred ca ar fi interesant de aflat de la Dvs. daca a existat, atunci unde si cum manifestat stilul neoromanesc, in aceasta zona. Romanii cu bani din Ardeal angajau arhitecti din vechiul Regat, scoliti la Beaux-Arts in Paris, iar romanii cu bani din Regat, angajau arhitecti scoliti la Viena? Cred ca e o chestiune nu numai de cutura, ci si de istorie. Daca da, cu ce s-a soldat acest mix cultural socio-istoric, la nivelul caselor din zona? As vrea sa vad niste vile ardelenesti construite in perioada interbelica si sa aflu de la Dvs., cum s-au armonizat in regiunile noastre istorice,tendintele vieneze cu cele pariziene, presarate cu cele neoromanesti, pastorite de la Mincu incoace? Daca am indraznit prea mult, va cer scuze, raman oricum fidela postarilor Dvs. Va multumesc! Adriana Subin

  Apreciază

  • Sunt interesante chestiunile care le pui despre evolutie si influenta reciproca in domeniul arhitecturii care au avut loc intre provinciile romanesti, in cazul de fata intre Ardeal si Vechiul Regat. Acestea oglindesc si urmeaza in mare parte sablonul altor tipuri de interactii culturale, cum ar fi mai ales literatura. Este mult de spus si de cercetat, un domeniu vast de studiu as zice. Eu, de cate ori voi avea ocazia sa-l constat prin vizitarea diverselor locuri din tara, voi incerca sa-l public. Romania este un loc mare in termeni de teritoriu si fenomene culturale, iar eu ca persoana individuala incerc sa acoper cat de mult pot din acest urias domeniu care e arhitectura istorica de aici. Sunt bucuros ca ce am scris pana acum provoaca cel putin spiritele 🙂 Valentin M.

   Apreciază

 • La multi ani, sotiei dvs., Diana! La fel ca si ea, sunt absolventa a Scolii Centrale, promotia 1985. Daca nu ma insel, chiar fotografia dvs. de pe site este facuta la intrarea in Scoala Centrala. Va felicit pentru Case de epoca, un site ce imi ofera zilnic, ocazia de a evada din cotidianul sufocant, lipsit de personalitate si anost. Sunt pasionata de stilul Art Deco si astfel, cautand pe Internet informatii despre acest stil, v/am descoperit. Ce pacat ca atat de multe case si monumente arhitectonice splendide, ce pastreaza inca stralucirea unor vremuri apuse, sunt „desconsiderate” si lasate sa se degradeze. Ce trist ca in locul esteticului preferam kitsch/ul si chiar ne face placere sa il promovam. Va doresc din suflet sa aveti si pe mai departe puterea de a face cunoscute aceste minuni ale arhitecturii, care INCA mai exista in Bucuresti si in tara. Desigur, cat INCA mai exista!

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s