Fereastra din perioada formativa a stilului neoromanesc

Fereastra in stil neoromanesc timpuriu, datand din anii 1890, zona Armeneasca, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Fereastra si cladirea careia ii apartine dateaza din ultima decada a sec. 19, o perioada cand stilul arhitectural neoromanesc era inca la inceputuri. Am documentat in articole precedente pe blog un numar de asemenea splendide case, care infatiseaza caracteristici decorative si structurale din acea fascinanta perioada formativa a stilului, click-ati aici sau aici pentru a accesa cateva asemenea exemple. Aceasta fereastra contine interesante elemente tranzitionale intre stilul Mic Paris (arhitectura istoricista frantuzeasca interpretata provincial in Romania sfarsitului de sec. 19), cum ar fi cele doua coloane clasiciste si braul superior in forma de ghirlanda de flori, si elemente de biserica Valaha si otomane, cele mai evidente fiind forma arcului in acolada incoronand fereastra si motivul repetitiv de frunza care decoreaza pedimentul ansamblului.

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s