O elaborata finiala de acoperis in stil neoromanesc

Un elaborat exemplu de finiala in stil neoromanesc, casa de la inceputul anilor 1920, zona ASE, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Finiala sau fleuronul reprezinta detaliul ornamental terminal al varfului sau punctelor elevate ale acoperiului unei case. Caldirile in stil neoromanesc sunt deseori impodobite cu finiale spectaculoase, unde designul si ornamentatia inglobeaza intr-un spatiu mic esenta si spiritul acelui ordin arhitectural specific acestei regiuni a Europei. Am gasit ca exemplul de finiala din imaginea prezentata mai sus este unul dintre cele mai elaborate si bine proportionate asfel de artefacte care le-am intalnit in munca mea de teren din Bucuresti si restul Romaniei. Acesta a mai fost prezentat intr-un dens fotomantaj de finiale neoromanesti cu cateva luni in urma, dar am dorit sa-l readuc in atentie prin aceasta fotografie mai detaliata. Imi plac aici cele doua seturi de motive care alcatuiesc registrul decorativ al acestei finiale: pe de o parte motive inspirate din panoplia bisericilor medievale tarzii valahe cum sunt deschiderile tip fereastra de la baza sau simbolul funiei impreuna cu ornamentul alcatuit de linii in diagonala de deasupra, si pe de alta parte motivul inspirat din arta si viata taraneasca reprezentat de stilizarea unei capite de fan care incoroneaza finiala. Intregul ansamblu emaneaza astfel un sentiment de incredere si un bine fundamentat sens al istoriei.

***********************************************

I endeavor through this series of daily articles to inspire appreciation of the historic houses of Romania, a virtually undiscovered, but fascinating chapter of European architectural history and heritage.

***********************************************

If you plan acquiring a historic property in Romania or start a renovation project, I would be delighted to advice you in sourcing the property, specialist research, planning permissions, restoration project management, etc. To discuss your particular plan please see my contact details in the Contactpage of this weblog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s