Structură vitrată de intrare din perioada La Belle Époque

Structură vitrată de intrare, datând din anii 1900, parte a unei case de la sfârşitul anilor 1920 din zona Floreasca, Bucureşti. (©Valentin Mandache)

Bine proporţionata structură de fier forjat vitrată din fotografia de mai sus este tipică pentru multe dintre intrările de tip conservator aparţinând caselor în stil Mic Paris ale Bucureştiului, construite între sfârşitul sec. 19 şi mijlocul anilor 1910, cum este şi exemplul care se găseşte la următorul link. În acest caz particular, casa este de o dată mai recentă decât structura vitrată, datând de pe la sfârşitul anilor 1920, de un stil neoromânesc bazic, şi probabil a înlocuit o clădire de la Fin de Siècle construită iniţial pe acel teren. Proprietarii au păstrat probabil câte ceva din vechea locuinţă, printre care şi acest magnific vestigiu vitrat (este de asemenea posibil ca structura să fi fost atunci salvată de la o altă construcţie demolată etc). Îmi plac mult geamurile de culoare rubinie şi albastru închis, culori populare în arta sticlei din perioada La Belle Époque/ Victoriană târzie.

***********************************************

I endeavor through this series of daily articles to inspire appreciation of the historic houses of Romania, a virtually undiscovered, but fascinating chapter of European architectural history and heritage.

***********************************************

If you plan acquiring a historic property in Romania or start a renovation project, I would be delighted to advice you in sourcing the property, specialist research, planning permissions, restoration project management, etc. To discuss your particular plan please see my contact details in the Contactpage of this weblog.

6 gânduri despre „Structură vitrată de intrare din perioada La Belle Époque

  • Da, am admirat-o si eu, este cu monograma, f frumoasa intr-adevar, dar greu de fotografiat- un pom in fata si mai ales blocata permanent de masinile contopistilor care sunt la servici sau viziteaza zona pt ‘shopping’, VM

   Apreciază

 • Exemplul prezentat de dumneavoastra este probabil cea mai bine intretinuta astfel de structura intalnita in Bucuresti. Se bucura deasemenea si de o expunere foarte buna casa cu pricina fiind asezata chiar pe un colt de intersectie iar latura lunga este orientata spre strada cu cel mai mare flux de trafic. Este un caz destul de rar deoarece aceste „marchize de mahala” ( termen care mi se pare ca descrie perfect aceasta tipologie de structura intalnit in cartea Ioanei Tudora – Gradina, cartier si peisaj urban in Bucuresti ) sunt prezente mai ales la casele de tip vagon care sunt dispuse cu latura scurta spre strada, accesul in casa facandu-se prin intermediul acestor structuri dispuse catre curtea laterala adanca.

  Apreciază

  • Astfel de intrari tip conservator vitrate sunt de inspiratie frantuzeasca si se gasesc destul de des in Franta „profunda” desi de un stil mai cizelat decat pitorescul exemplelor gasite in Romania. Lucrarea Ionei Tudora este o incercare timida de a descrie peisajul urban bucurestean si nu as lua-o ca referinta in studiul arhitecturii istorice bucurestene. Inca nu sunt scrise carti de calitate pe acest subiect; invatatul in acest sens vine din experienta in alte tari (Franta este o destinatie obligatorie) si in zona europeana a fostului Imperiu Otoman. Ce se scrie in Romania sunt din pacate exprimari parohiale si sa fim sinceri siropoase. VM

   Apreciază

 • Aveti dreptate in ceea ce priveste ultima dumneavoastra afirmatie. Cu privire la lucrarea Ioanei Tudora intr-adevar nu poate fi luata ca referinta in studiul arhitecturii istorice bucurestene dar deschide ochii asupra unei alte dimensiuni a peisajului urban al orasului si anume cea a spatiului neconstruit care mi se pare in egala masura importanta.
  Tin sa va felicit pentru blog si petru sensibilitatea cu care surprindeti detaliile arhitecturale si mai ales pentru maniera elegant structurata de prezentare.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s