O rara fatada de placi ceramice in stil Art Deco

Fatada de placi ceramice in stil Art Deco de la parterul unui bloc de la sfarsitul anilor 1930 in zona Gara de Nord, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Fatadele in stil Art Deco de placi ceramice sunt o foarte rara aparitie in peisajul construit istoric al Bucurestiului. In fotografia de mai sus se poate vedea un asemenea exemplu eluziv, datand de la sfarsitul anilor 1930, care am reusit sa-l gasesc in zona Garii de Nord, si care a indurat nenumarate abuzuri si neglect in decadele de cand blocul a fost inaltat, dar cu toate acestea inca transmite spiritul si aerul acelei epoci. Imi place cum tema constituita de benzile contrastante alb – negru din placi ceramice imi evoca fracul cu papillon negru, purtat cu camasa alba si pantofi spectator/ gheatra, vazute atunci la tot pasul in cabaretele bucurestene ale erei Jazzului si Art Deco-ului.

***********************************************

I endeavor through this series of daily articles to inspire appreciation of the historic houses of Romania, a virtually undiscovered, but fascinating chapter of European architectural history and heritage.

***********************************************

If you plan acquiring a historic property in Romania or start a renovation project, I would be delighted to advice you in sourcing the property, specialist research, planning permissions, restoration project management, etc. To discuss your particular plan please see my contact details in the Contact page of this weblog.

4 gânduri despre „O rara fatada de placi ceramice in stil Art Deco

 • Aceste benzi contrastante alb – negru din placi ceramice dau imbolilului din fotografie un aer de opulenta, dar fara sa epateze, facandu-l sa arate chic si imbogatindu-l cu mister si eleganta, ceea ce ii confera stil. Mi se pare splendida o astfel de aparitie in peisajul bucurestean si incerc sa imi imaginez cat de eclectic trebuie sa fi aratat un asemenea bloc in anii sai de glorie.

  Apreciază

 • ERATA. Scuze pentru greseala de ortografie, pe care am observat-o dupa ce am trimis comentariul. In loc de „imbolilului” se va citi „imobilului”.

  Apreciază

  • Nu-ti face griji cu ortografia, eu am fost educat in Marea Britanie si unul din lucrurile care mi-au placut acolo este ca e mai important sa transmiti mesajul, decat un mesaj de neinteles cu ortografia fara cusur 🙂 VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s