Arhitect, echipa de constructori si proprietari pe un santier din anul 1928

Arhitectul Constantin Nanescu, echipa de constructori si proprietari pe santierul unei cladiri din Campulung Arges in anul 1928. (fragment de carte postala veche, colectie privata)

Fragmentul de carte postala de mai sus reprezinta un instantaneu de istorie economica, sociala si arhitecturala din Romania perioadei interbelice. Aceasta prezinta participantii la un proiect de cladire de magazin („Magazinul Staicu” dupa informatia de pe spatele cartii postale) din anul 1928 in orasul Campulung Arges. Cuplul din marginea din dreapta sunt proprietarii, persoana cu palarie, cravata si smoking, tinand in mana planul cladirii este arhitectul Constantin Nanescu (cunoscut printre contemporanii sai sub porecla de „Cotone”), inconjurat de echipa de constructori (supraveghetorul sau maistrul intre cuplu si arhitect, zidarul, tinand de asemenea planul si tamplarul impreuna cu un foarte tanar ucenic in partea stanga a fotografiei). Cartea postala era intentionata ca un mijloc de reclama pentru serviciile arhitectului, ale carui detalii de contact sunt mentionate proeminent pe pancarta din primplan. Ilustrata era cel mai probabil pusa la vanzare la librariile si chioscurile de ziare locale, raspandind astfel vorba despre arhitect printre potentialii clienti din oras. Imi place sensul evident de mandrie profesionala si optimism (ironic, Marea Criza Economica din 1929 – ’33 avea sa aiba loc la numai un an dupa acea) de pe fetele tuturor personajelor din fotografie, un fapt reflectat in arhitectura de inalta calitate si maestria profesionala existente in Romania interbelica, care a facut posibila creatia unui mare numar de minunate edificii in stil neoromanesc, Art Deco sau modernist. Stilul constructei de fata presupun ca era neoromanesc, tinand cont ca acest ordin era foarte popular in Campulungul de la sfarsitul anilor 1920. (Multumiri domnului Daniel Bobe, un nativ al Campulungului, care mi-a furnizat aceasta imagine).

**********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

**********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Arhitect, echipa de constructori si proprietari pe un santier din anul 1928

  • Ce surpriza! Am locuit in acest bloc in anii 1960-1975, iar imaginea de mai sus imi rascoleste amintiri… Stilul este de fapt Art Deco. Imagini pot fi vazute pe maps.google.com, cautare Strada Negru Voda 113.
    Imi aduc aminte ca D-na Staicu era in viata la sfirsitul anilor 1960, foarte in virsta, si locuia cu chirie la stat in blocul construit de familia dansei…

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s