Bucuresteni din epoca stilului Art Deco

Bucuresteni din epoca stilului Art Deco: afternoon dance la Restaurantul Flora de la Sosea in anii 1930. (carte postala veche, colectie privata)

Cele doua fotografii prezentate in acest articol sunt martore ale vietii trepidante din Bucurestiul anilor 1930, care in opinia mea captureaza in mod minunat etosul epocii cand arhitectura Art Deco si de asmenea Modernista era adoptata la scare mare in capitala Romaniei, modeland astfel peisajul si caracterul urban pentru decadele ce vor urma. Oamenii din aceste imagini sunt din clasele de mijloc ale societatii interbelice, care incepeau sa devina tot mai prosperi in conditiile cand Romania era printre importantii exportatori de petrol ai lumii, beneficiind de asmenea de o mare piata interna, dupa ce tara isi dublase teritoriul si populatia ca urmare a situarii in tabara victorioasa a Primului Razboi Mondial. Aceste persoane, functionari, invatatori, birocrati, mici oameni de afaceri sau antreprenori de toate profesiile, de etnicitati foarte cosmopolite de la romani, evrei, greci pana la germani, italieni sau bulgari, erau foarte educati si sofisticati cultural, avand venituri substantiale, pe care multi le-au investit in constructia caselor lor in stiluri ca Art Deco. Am scris acum cateva saptamani un articol despre conditiile economice care au facut posibila dezvoltarea arhitecturii Art Deco in Bucuresti si Romania in general, care poate fi accesat la acest link. Cel de al Doilea Razboi Mondial si regimul comunist au dat o lovitura de moarte acestor oameni si visurilor lor, cand multi dintre ei au fost ucisi in timpul conflagratiei sau le-a fost distrusa sanatatea si spiritul in lagarele comuniste, unde multi de altfel au murit. Proprietatile lor au fost in cele mai multe cazuri confiscate, date claselor proletare aduse de regimul comunist de la tara sa munceasca in industria grea promovata de acesta. Aceste nedreptati au fost numai partial adresate in Romania contemporana, unde patrimoniul arhitectural acum sufera in mod teribil la mana unei populatii care dupa sapte decade de comunism si tranzitie post-comunista nu a reusit inca sa atinga macar o fractiune din gradul de educatie si cultura a ilustrilor lor predecesori interbelici.

Bucuresteni din epoca stilului Art Deco: curse de cai la hipodromul Baneasa (unde este acum Casa Scanteii) in anii 1930. (taietura de ziar vechi, colectie privata)

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

8 gânduri despre „Bucuresteni din epoca stilului Art Deco

  • marturisesc ca in fiecare zi ,cu placere parcurg articolele postate ………7 ani am lucrat in cladirea din spatele casei presei …….a functionat acolo un centru cultural ptr tineret (in aceasta perioada de timp ) in prezent fiind desfiintat (asa numai pe motiv de impotenta mentala a unora ).In toti acesti ani am vrut sa stiu ce istoric are aceasta cladire …sunt sigura ca aveti resurse si ar fi benefica o asemenea informatie nu numai pentru mine .Multumesc

    Apreciază

  • Am remarcat vestimentatia eleganta, exprimand bunastare, a celor surprinsi in aceste instantanee (printre altele, femeile nu poarta accesorii nepotrivite, iar barbatii sunt toti imbracati in costum), dar si pozitia corpului si expresia fetei acestora, ce denota degajare, siguranta de sine, bucuria de a trai.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s