Inscriptie masonica sau feniciana?… pe pedimentul unei usi

Ansamblul de usa a unei case in stil Misiune Spaniola (Spanish Mission) datand din 1932, cu o inscriptie neobisnuita pe pediment. Zona Kiseleff, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Am gasit intr-una din zilele mele de cercetare in teren din Bucuresti o inscriptie decorand pedimentul usii unei case din perioada inter-belica in stil Misiune Spaniola (Spanish Mission), una din foarte rarele cladiri construite in acest stil in Bucuresti. Am incercat sa identific literele in surse online sau de hartie tiparita, dar fara succes. Impresia mea este ca inscriptia este redata intr-unul din alfabetele medievale europene folosite de masoni, care erau intens activi in Romania dinainte de instaurarea comunismului. Am identificat si publicat deja in ultimile cateva luni fotografii si consideratii despre doua de mult uitate simboluri masonice redate ca decoratie arhitecturala dintr-o alta zona frumoasa a Bucurestiului, articole care pot fi accesate aici sau la acest link. O alta teorie ar fi ca scrisul este fenician, semanand intru-catva cu acel script, ratiunea mea fiind ca aceasta casa ar trebui sa fi fost a cuiva conectat cu Spania (Romania a avut o importanta comunitate de evrei Ladino pana la Holocaust si emigrarea postbelica), dupa cum ar implica stilul arhitectural al cladirii, un meleag atat de mult legat de civilizatia vechii Cartagini. Oricum, sper foarte mult ca cineva dintre cititori ma poate ajuta sa identific intelesul si scriptul acestei neobisnuite mostre de istorie arhitecturala bucuresteana.

Iscriptie masonica sau feniciana? pe pedimentul usii unei case in stil Misiune Spaniola, datand din 1932 din zona Kieseleff a Bucurestiului. (©Valentin Mandache)

PS Am primit in Februarie 2011 un email de la cititorul Ion Musceleanu cu o interpretare a acestei inscriptii data de un specialist in limbi vechi indo-europene, cunoscut on-line sub nickname-ul de Teofil. Dansul considera ca textul „este Sanskrit Devanagari, o scriere derviata din Gupta, intalnita in nordul Indiei si Nepal; primul rand este un numa (scris gresit – „aur”-„aurel”) al doilea rand tot gresit dar inteligibil „noroc-sansa””. Le multumesc pentru aceasta varianta de interpretare, care arunca astfel ceva mai multa lumina pe una din enigmele arhitecturale ale Bucurestiului!

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Inscriptie masonica sau feniciana?… pe pedimentul unei usi

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s