Case in stil Art Deco din cartierul Domenii

Case in stil Art Deco din cartierul Domenii, construite in anii 1930; Bucuresti (©Valentin Mandache)

Cartierul Domenii din Bucuresti a fost dezvoltat in perioada interbelica pentru locuirea de catre elitele orasului. La vremea acea era intr-o zona verde, la marginea orasului, nu departe de sistemul de lacuri al raului Colentina. Stilul Art Deco este arhitectura predominanta a vilelor din zona Domenii, cartierul continand unele dintre cele mai reusite exemple ale acestui stil arhitectural din intreaga Romanie. Am documentat cateva asemenea case deosebite in articole de blog, cu ceva vreme in urma, care pot fi accesate aici sau la acest link. Cartierul Domenii este astazi, acordand hotararilor municipale, o zona protejata arhitectural, care cu toate acestea sufera stricaciuni ireparabile din cauza dezvoltatorilor imobiliari rapace sau la mina proprietarilor lipsiti de cultura necesara de a intelege arhitectura si semnificatia acestor case, oameni care s-au imbogatit in nefastul boom imobilar din ultimii ani si care s-au mutat in masa in aceste cartiere prestigioase. O mostra a vulgaritatii acestui val de barbari nou imbogatiti care locuiesc acum in zona (cateodata numiti eufemistic „Romani noi”) poate fi vizionata la acest link; este o casa Art Deco vopsita strident de proprietarul ei ignorant, care a inlocuit usa originala cu una de la magazin (vestitele usi metalice de care sunt atat de mandrii multi Bucuresteni), de asmenenea inlocuind ferestrele originale Art Deco cu ‘prestigioase’ termopane cu rama alba de plastic. Cel mai probabil cartierul Domenii va continua sa fie mutilat in anii ce vor veni de catre proprii lui locuitori, pierzandu-si inexorabil din caracter si atractivitate, ceea ce va dilua serios identitatea intregului oras. Fotomontajul de mai sus si show-ul de diapozitive de dupa text, reprezinta doar o mica selectie din tezaurul de case in stil Art Deco al acestei zone. Imi place mult casa din coltul din dreapta jos al fotomontajului care are turnul scarilor decorat cu o violina abstracta imensa, care poate fi vazuta mai in detaliu in fotografia din cadrul diapozitivelor.

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Case in stil Art Deco din cartierul Domenii

 • Extrem de inspirat acest colaj de cladiri Art Deco! Dupa parerea mea, efectul estetic este mult amplificat in fotografii, de prezenta zapezii, care pune foarte bine in valoare aerul festiv, bogat, elegant al acestor case. Fara indoiala ca in fotomontaj se detaseaza imobilul avand turnul scarilor decorat cu acea violina imensa. Cred ca arhitectul si-a dorit sa transmita prin acest simbol ideea ca dincolo de aparente, a crea o astfel de casa este arta, ca stilul Art Deco in sine este mai mult decat orice, arta. In plus, muzica, lumea sunetelor, cantecul viorii inseamna armonie si serenitate, lucruri ce sunt esentiale intr-o familie, dar si pentru cei ce locuiesc impreuna o casa.

  Apreciază

  • De multe ori casele contin simboluri ale identitatii celor care le-au construit sau locuiesc acolo de la ornamente arhitecturale, sculpturi sau alte feluri de exprimat aceasta in mediul mateialelor de constructie. Probabil ca in casa cu violina a locuit un muzician sau copii, sotia acestuia erau muzicieni si astfel a vrut sa imprime aceasta identitate profesionala in arhitectura casei cu acea violina abstracta care structural este casa scarilor. Din punctul meu de vedere, a reusit in mod remarcabil aceasta! VM

   Apreciază

 • Cu toate ca nu este stilul meu favorit, nu pot sa nu admir calitatea acestor cladiri, incepand cu designul si terminand cu materialele. De asemenea fotografiile dvs au acel „ceva” care capteaza, lucru care mie inca imi scapa. Acum, ca tot au inceput demolarile pe Buzesti, ma intreb oare cata vreme va mai fi acest oras agresat pe timp de pace?

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s