Vechi balcon de fier turnat

Balcon de fier turnat, datand din anii 1880, zona Lipscani, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Bucurestiul de la Fin de Siècle era literalmente un oras al balcoanelor de fier, atunci cand arhitectura in stil Micul Paris (ceea ce eu denumesc stilurile istoriciste frantuzesti de sec. 19 interpretate in maniera provinciala in Romania acelor vremuri) a fost la moda in oras si in tot Vechiul Regat. Balcoanele aveau in egala masura un rol functional si unul decorativ, imbogatind substantial personalitatea unei case. Intricat lucratele balcoane de fier sunt de asemenea foarte evocative despre comfortul, viata relativ prospera si felul contemplativ de a fi al noilor aparute clase de mijloc din acest colt al Europei la apogeul epocii Victoriene. Sunt doua tipuri principale de asemenea artefacte arhitecturale: balcoanele de fier turnat si cele din fier forjat. Exemplele de fier turnat, cum este si cel din fotografia de mai sus, sunt in general cele mai vechi, multe datand din anii 1860 -1880, pe cand cele din fier forjat dateaza in general din anii 1890 -1910. Balcoanele din fier forjat pot fi divizatate la randul lor in alte doua tipuri: cele cu gard drept si balcone in forma de para, tipul cel mai raspandit. Bucurestiul contemporan este intr-un proces de pierdere inexorabila a multe dintre aceste frumoase podoabe arhitecturale, ca efect al ‘dezvoltarii’ imobiliare haotice si rapace a zonelor centrale din ultima decada, unde casele in stil Mic Paris sunt principalele victime, sau in unele cazuri din cauza ca aceste balcoane sunt pur si simplu vandute sau aruncate la fier vechi de catre proprietari ignoranti (asa numitii „Romani noi”, oameni de obicei intreprinzatori, dar cu o foarte slaba cultura data de sistemul de invatamant precar al Romaniei actuale).

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Vechi balcon de fier turnat

  • Superba dantelaria acestui balcon din fier forjat! Probabil ca rolul lui era si unul decorativ, pentru ca se observa o anumita gratiozitate si finete a modelului. In timp ce il priveam, am avut sentimentul ca un asemenea balcon este, daca vreti, corespondentul a ceea ce numim „accesoriu” la o tinuta, cu alte cuvinte acel element unic, nu neaparat spectaculos, dar care da personalitate.

    Apreciază

Comentarii