Trandafir autumnal

Trandafir autumnal in fata unei verande cu arcade in stil neoromanesc de la inceputul anilor 1930, zona Dorobanit, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Am luat o mica pauza in ultimile trei zile, iar acum sunt inapoi la placutele mele cazne 🙂 in domeniul arhitecturii si proprietatilor de epoca romanesti. Fotografia de mai sus continand floarea de trandafir care incepe sa se ofileasca, in fata unei bogat decorate arcade de veranda in stil neoromanesc, este foarte evocativa pentru arhitectura istorica a Bucurestiului si cum arata odata acest oras, inainte de comunism si de haotica, slab calitativa ‘dezvoltare’ imobiliara a ultimei decade.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Trandafir autumnal

 • Buna ziua Domnule Valentn Mandache, daca va aflati in zona Dorobantilor strada Beller , Aricescu, daca nu s-o fi demolat, bunicul meu a construit casele diin acea zona la sfirsitul lui 1880 apoi pe Calea Floreasca la nr. 58 , uitat-va daca nu este demolat si sa fiti dragut sa-mi trimite-ti o poza, si apoi la Tei Colentina, Teiul Doamnei. Daca aveti posibilitatea sa trimitei niste foto, eu sint la Milano si nu pot sa ma deplasez acolo la Bucuresti. Unde vedeti firma Marin & Co. erau bunicii si strabunicii mei. Va muktumesc si multe salutari di Milano, Apreciez foarte mult cee ce faceti.

  Apreciază

  • Foarte interesant ce spui despre stramosii tai si casele care le-au construit Gabrielle. Se vor ivi oportunitati, in functie de programul meu de lucru, sa trec pe acolo si atunci voi face fotografii negresit. Valentin M.

   Apreciază

 • Fotografia aceasta superba m-a trimis cu gandul la un fragment din cartea mea favorita – „Craii de Curtea Veche”, de Mateiu Caragiale. Redau in continuare, acest pasaj.

  „Locuia pe liniştita stradă a Modei, la catul al doilea al unei clădiri ce aparţinea
  regelui Carol, la o franţuzoaică bătrână care-i închiriase două încăperi, bogat mobilate, în
  gustul greoi de acum cincizeci de ani, un salon în faţă şi o odaie de dormit în fund,
  despărţite printr-un geamlâc înalt. La belşugul de abanos şi de mahon, de mătăsării, de
  catifele şi de oglinzi – acestea de toată frumuseţea, fără ramă şi cât peretele – iubirea de
  flori a chiriaşului, împinsă la patimă, adăoga o nebunească risipă de trandafiri şi de
  chiparoase ce, împreună cu lumânările pe cari le găseam aprinse, în cele două candelabre
  de argint cu câte cinci ramuri, oricând am fi venit, puneau locuinţei pecetea unui lux ales,
  alcătuind oaspelui meu un cadru în aşa armonie cu fiinţa sa că, în amintirea mea, dintr-însul
  nu-l pot desprinde.”

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s