Usa in stil Art Nouveau „clasic” a unei case neoromanesti din anii 1920

Usa Art Noveau a unei case in stil neoromanesc din anii 1920 din zona Cotroceni, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Am gasit, intr-una din cercetarile mele in teren, usa de mai sus care are caracteristici Art Nouveau „clasice”, in special motivul oval din jurul ferestruicei, in setting-ul mai neobisnuit al unei case in stil neoromanesc. Acest lucru m-a facut sa ma intreb daca contrastul dintre designu usii si cel al restului cladirii nu este rezultatul capriciului primului proprietar sau al arhitectului cladirii, asa cum pare la prima vedere, dar ca usa ar fi putut veni de la o cladire mai veche care a existat acolo inainte de a fi ridicata cea neoromaneasca sau a fost a casei vechi a proprietarului, din alta parte a Bucurestiului sau alt oras din tara sau afara tarii. Aceasta ultima posibilitate poate fi mai plausibila decat pare, intru-cat dupa incheirea Primului Razboi Mondial si caderea imperiilor Habsburg, Rus si Otoman, au fost multe miscari de populatie si refugiati prin aceasta regiune a Europei, pana chiar si la inceputul anilor 1920, multi dintre ei purtandu-si relicve ale vechilor locuinte lasate in urma (o lampa, un scaun, o lada mai deosebita, etc.), iar aceasta usa ar fi putut fi un asemena memento sacru folosita la constructia unei noi case intr-o noua patrie.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s