Copertine de uşă decorate cu motive etnografice ciobăneşti

Copertină de uşă decorată cu motive etnografice ciobăneşti, casă din anii 1930, zona Parc Carol, Bucureşti. (©Valentin Mandache)

Interesantele motive cioplite în lemn, prezentate în cele două fotografii de faţă, împodobesc copertinele uşilor unei case cu două locuinţe (semidetaşată) datând din anii 1930 din zona Parcului Carol din Bucureşti. Casa este de altfel anostă din punct de vedere arhitectural, cu excepţia acestor artefacte sculptate cu măiestrie, care reprezintă motive etnografice pastorale. Ciobănia este cea mai importantă activitate tradiţională a ţăranilor români, un fapt din abundenţă reflectat în artă şi literatură. Stilul arhitectural neoromânesc conţine frecvent referinţe, în cadrul registrului său decorativ, la activităţile pastorale în forma motivelor specifice sculptate în lemn sau piatră sau modelate în stucatură. Imaginile arătate aici conţin fine şi excelent proporţionate reprezentări de capete de oi/ berbeci alături de motive ale discului solar şi funiei, semnificând împreună rolul esenţial al oilor şi ciobănitului în susţinerea şi menţinerea vieţii comunităţilor ancestrale ţărăneşti din regiunea Munţilor Carpaţi, care cuprinde şi România actuală.

Copertină de uşă decorată cu motive etnografice ciobăneşti, casă din anii 1930, zona Parc Carol, Bucureşti. (©Valentin Mandache)

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Copertine de uşă decorate cu motive etnografice ciobăneşti

  • Extraordinar ….. cata frumusete si stil ; nici nu mi-as fi imaginat ca exista sau au existat atitea stiluri arhitectonice la noi ; sunt constructor si ma pasioneaza elementele arhitecturale de design . Succes in continuare …am sa urmaresc blogul dvs !

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s