Ferestre neoromanesti din Bucuresti

Mai jos este o selectie de ferestre in stil neoromanesc care impodobesc case din Bucuresti. Acestea dateaza dintr-o perioada cuprinsa inte sfarsitul anilor 1900 si sfarsitul anilor 1920, reflectand o parte din evolutia si schimbarile gusturilor care au afectat acest ordin arhitectural tipic Romaniei.

Ferestre neoromanesti, casa de la sfarsitul anilor 1900, zona Batiste, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Perechea de ferestre de mai sus combina intr-o forma vernaculara, tipca arhitecturii domestice a Bucurestiului inainte de Primul Razboi Mondial, caracterizata de elemente decorative ezoterice ca decoratia de trifoi cu patru foi, cu sabloane neoromanesti timpurii cum este motivul vitei de vie din sorturile ferestelor sau configuratia crenelata intercalata cu mici medalioane decorand partea superioara a ferestrelor.

Ferestre in stil neoromanesc, casa de la sfarsitul anilor 1910, zona Popa Nan, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Ferestrele prezentate in imaginea de mai sus reprezinta forme neoromanesti timpurii, intalnite in arhitectura domestica bucuresteana imediat inainte sau in primii ani dupa Primul Razboi Mondial, care inca nu este precis definita, cuprinzand elemente de tip Mic Paris (micile ghirlande si designul aducand a entablatura clasica de la partea superioara a registrului decorativ) impreuna cu proeminente elemente neoromanesti cum este amplul motiv al funiei decorand marginea de deschidere in zid a ferestrei sau panoul in arabesc de deasupra, amandoua motivele inspirate din arhitectura de biserica medivala tarzie din Valahia.

Fereastra in stil neoromanesc, casa de la mijlocul anilor 1920, zona Gara de Nord, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Aceasta fereastra din fotografia de mai sus este intr-un stil neoromanesc bine definit, care a inceput sa apara intr-un grad de sofisticare din ce in ce mai elevat in anii 1920. Decoratia are interesante ecouri din stilul Art Nouveau, varianta national romantica a acestuia, in forma ornamentelor magnificate relativ la deschiderea in zid a ferestrei.

Ferestre in stil neoromanesc; casa datand de la sfarsitul anilor 1920, zona Unirii, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Ultimul exemplu de ferestre dateaza de la sfarsitul anilor 1920 si reflecta o tendinta de simplificare in decoratie si structura care incepe atunci sa se distinga in cadrul stilului neoromanesc, care mai tarziu, in anii 1930, va evolua in fascinantele sinteze reduse la esenta dintre stilurile neoromanesc si Art Deco.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Ferestre neoromanesti din Bucuresti

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s