Simbol solar sculptat in piatra de Istrita

Simbol etnografic solar (cca 70 cm diametru) sculptat in calcar lumachelic, piatra de Istrita, cladirea Palatului de Justitie, Buzau. (©Valentin Mandache)

Discul etnografic solar de mai sus impodobeste intrarea Palatului de Justitie din Buzau, o cladire proiectata de marele arhitect Petre Antonescu in stilul neoromanesc cu puternice tonuri de Art Nouveau; edificiu completat in 1912. Motivul solar este prezent in mod proeminent in arta taraneasca romaneasca in diverse contexte de la cusaturi la sculpturi in lemn si piatra. Ce imi place la reprezentarea de fata este faptul ca e sculptata in piatra locala; un excelent calcar lumachelic (calcar de culoare gri-bruna, rezultat din cimentarea impreuna de-a lungul timpurilor geologice a cochiliilor de moluste) ce vine din dealul Istrita, nu departe de oras. Roca este cunoscuta ca „piatra de Istrita”, fiind gasita in structura si decoratiile multor case taranesti sau edificii publice din regiune. A fost de asemenea folosita ca material din care se sculptau crucile taranesti, ceea ce a imprimat vechilor cimitire de sat locale un foarte pitoresc caracter, dandu-le aspectul unor adevarate paduri in piatra. Piatra de Istrita astazi, din pacate, aproape a disparut ca material de constructie, fiind inlocuita inca din anii 1960 de cimentul mult mai ieftin produs la scara industriala si usor de procurat, un fapt care contribuie fatal la pierderea unei componente esentiale a identitatii arhitecturale a zonei Buzaului.

Mai sus este o fotografie satelitara a dealului Istrita de la Google Maps

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Simbol solar sculptat in piatra de Istrita

  • Splendid acest disc solar! Si pentru ca tot vorbim de lumina, pe strada Ion Campineanu din Bucuresti se afla un mic magazin ce comercializeaza doar corpuri de iluminat Galle. Am trecut pe acolo in urma cu cateva zile, seara, cand in Bucuresti ningea feeric, iar Galle-urile aprinse din magazin semanau cu niste sori. Ce poate fi mai frumos si mai datator de speranta in plina iarna, cand urmeaza noaptea cea mai lunga din an, decat simbolul luminii -indiferent ca este in sticla ori in piatra?

    Apreciază

    • Si sticla si piatra sunt materiale eterne… E interesant ce zici de veiozele de tip Galle, sunt atragatore in felul lor provincial de manufactura- si ca si discul solar din dealul Istrita al Buzaului, aceste lampi sunt produse tot in Buzau din nisipul fin al vaii Buzaului… e o legatura acolo 🙂 Valentin

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s