Arhitectura modernista din anii 1970

Arhitectura postbelica modernista de calitate in Romania a fost produsa pana in decada anilor 1970, cand multi arhitecti talentati din generatia interbelica se apropiau de sfarsitul vietii lor profesionale, avand elevi care isi urmau si pretuiau maestrii. Decada care a urmat, a marcat acutizarea la nivele orwelliene a dictaturii personale a lui Ceausescu, cand tara a fost impovarata cu proiecte megalomanice de arhitectura industriala si publica cum este teribila Casa a Poporului, care gazduieste astazi parlamentul Romaniei, a doua cladire ca marime din lume. Acea expedienta politica crasa, foarte similara cu ce se intampla in Corea de Nord, care nu tinea seama de calitate si profesionalism, a marcat o fatala deteriorare a profesiei de arhitect in Romania, o situatie din care nu si-a revenit nici acum la doua decade de la caderea dictaturii comuniste. In timpul muncii mele de teren prin tara mai intalnesc cateodata cladiri notabile arhitectural in stil modernist postbelic, care in general se conforma regulii ca au fost proiectate si construite inainte de 1980 – ’82 (cand totalitarianismul lui Ceausescu a cuprins definitiv toate nivelurile societatii). O asemenea ‘intalnire’ este cladirea prezentata in fotografiile de mai jos, din orasul Campina, datand probabil de la sfarsitul anilor 1970. Elementul cel mai flamboaiant este ansamblul de intrare a acesteia cu un curajos si sfidatoar peron de usa, urmand parca traiectoria unui avion cu reactie la decolare. Edificiul este acum gol, lasat neintretinut, deteriorandu-se ireversibil, o indicatie ca viitorul acestuia este sumbru. Multe asemenea exemple de arhitectura modernista postbelica de calitate dispar incetul cu incetul din peisajul construit al Romaniei, fiind inlocutie de cladiri proiectate necioplit, adevarate infectii arhitecturale, produse in cursul anilor de speculatie imobiliara rapace desfasurata pe un fond educational de slaba calitate care au afectat si continua sa afecteze aceasta tara.

Arhitectura modernista romaneasca din anii 1970, Campina. (©Valentin Mandache)
Arhitectura modernista romaneasca din anii 1970, Campina. (©Valentin Mandache)
Arhitectura modernista romaneasca din anii 1970, Campina. (©Valentin Mandache)
Arhitectura modernista romaneasca din anii 1970, Campina. (©Valentin Mandache)

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

7 gânduri despre „Arhitectura modernista din anii 1970

 • Si cornisa proeminenta se armonizeaza cu peronul intrarii, si fatada cu ramele acelea foarte pronuntate…intr-un spirit indraznet si dezinvolt. Reusit si (cred) caracteristic exemplu de modernism al perioadei anilor ’70.

  Apreciază

  • Calitatea intr-adevar consta in armonia dintre elemente cheie ale design-ului si proportiile placute ochiului; asa ceva este apanajul unui arhitect talentat, o rara avis intotdeauna, si nu ‘angajat politic’ ca in vremurile comuniste sau de ‘afaceri’ ca in zilele noastre. Valentin M

   Apreciază

 • „bretonul” ala ciudat de deasupra, de la intrare aduce ceva-ceva aminte de capitol complex a’ lu’ Le Corbusier… de fapt toata cladirea aduce asa putin cu restul.
  Ma rog… vorbesc „dupa ureche”… poater gresesc dar mie asa imi pare.

  Apreciază

  • Sunt ecour Le Corbusiene acolo bine-inteles, acesta fiind un corifeu al arhitectilor romani modernisti. Ce e frumos la aceasta cladire, este reusita proportiilor, unde acel peron si ansamblu de usa sunt intr-adevar de inalta clasa. VM

   Apreciază

  • Este o bijuterie de arhitectura modernista postbelica, iar estetica ei consta tocmai in volumetria si decoratia originala. Orice envelopare si chiar termopanizare o vor desfigura si diminua fatal din valoarea arhitecturala si contributia care o aduce la identitatea Campinei. Asemenea directii de conservare ar trebui teoretic promovate si controlate de primarie, insa ca aproape peste tot in Romania, exista o lipsa de cunostinte si mandrie civica generalizata, inclusiv in cadrul birourilor de patrimoniu la primarii si ministere. Imi este teama, asa cum presimtiti si dumneavoastra, ca auspiciile si rezultatele acestei actiuni de renovare nu vor fi cele dorite.

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s