Rezonante ale solstitiului in arhitectura

Stema Principatului Valahiei, inceputul sec. 18, biserica Sf Gheorghe Nou, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Solstitiul de iarna 2010 a avut loc sapatmana aceasta, marti 21 decembrie si, pentru prima oara in 456 de ani, s-a petrecut si o eclipsa de Luna. M-am gandit ca o cale potrivita de a marca aceasta rara concomitanta astronomica poate fi prin postarea pe blog a unei fotografii arhitecturale care aduce impreuna Soarele si Luna. Stema vechiului Principat al Tarii Romanesti (ca de asemenea si cea a Principatului Moldova) contine un soare radiant si o semiluna, ambele redate deseori cu fete umane figurative, flancand un vultur. Am gasit o buna asmenea reprezentare pe inscriptia votiva, datand din prima parte a sec. 18, prezentata mai sus, care impodobeste biserica St Gheorghe Nou din Bucuresti. Pitorestile literele de pe inscriptie sunt in alfabetul chirilic, folosit in redarea limbii romane pana la mijlocul sec. 19.

***********************************************
Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Rezonante ale solstitiului in arhitectura

  • Frumoasa si plina de noblete aceasta stema a Valahiei! Comentariul dvs. mi-a adus in minte inca o imagine in care soarele si luna apar impreuna. Este vorba de balada „Miorita”, unul din cele patru mituri fundamentale ale romanilor – „Soarele si luna/ Mi-au tinut cununa.” Pe langa folclorul literar romanesc, o alta pasiune a mea in timpul facultatii a fost slava veche si slavona romaneasca. Aceasta inscriptie cu litere chirilice mi-a umplut inima de emotie.

    Apreciază

    • Frumoasa observatie cu Miorita si soarele si luna- reprezintand ciclul cosmic al vietii, un concept stravechi pre-crestin al populatiilor din zona Carpatilor, reflectat in heraldica politica a acestora, cum e stema Valahiei si a Moldovei. Si mie imi plac enorm tipariturile si manuscrisele romanesti in chirilica de sorginte slavona bisericeasca. Tipologia chirilica romaneasca avea o identitate si estetica a ei care s-a pierdut si este si mai evocativa in sensul acesta identitar. Sunt cateva texte in acest script ramase prin Bucuresti, una din cele mai interesante este pe niste panouri laterale in curtea Palatului Sutu; intodeauna ma opresc sa le citesc de la un capat la altul in munteneasca de sec 18 si 19, limba strabunilor de buna-seama 🙂 Valentin

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s