Poarta Art Deco – o licarire a sarmantilor ani 1930 ai Bucurestiului

Poarta de curte bucuresteana in stil Art Deco, zona Gara de Nord. (©Valentin Mandache)

Dupa multa vanzoleala cu mutatul casei petrecuta in timpul ultimilelor zile ale anului trecut si timpul subsecvent consumat cu despachetarea nenumaratelor carti imprastiate in prea multe cutii, m-am intors in sfarsit la masa de lucru, nerabdator sa continui placuta munca 🙂 de cronica si analiza a arhitecturii istorice si pietei caselor de epoca din Romania. Doresc sa dau startul lui 2011 cu o imagine a unei porti de curte in stil Art Deco a unei modeste case de apartamente din Bucurestiul anilor 1930. Perioada interbelica este indeobste considerata ca epoca de aur de dezvoltare culturala si urbana a capitalei, cand stilul si motivele Art Deco erau foarte mult in voga cu o populatie aspirationala care isi imbogatea continuu nivelul de viata. Poarta de fata, cu foarte reusita ei decoratie reticulara de benzi metalice, in genul design-urilor Bauhaus, care impodobea o casa destul de umila locuita de persoane din clasa de mijloc-inferioara, reprezinta un epitom al spiritului sarmantilor ani 1930 din acest colt al Europei de sud est.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

11 gânduri despre „Poarta Art Deco – o licarire a sarmantilor ani 1930 ai Bucurestiului

 • Asa cum bine ati spus, poarta aceasta ascunde in ea spiritul unei epoci, vorbind despre o lume asezata, dar dinamica, iubitoare de nou, dornica sa acceada, deschisa spre tot ce insemna modern la acea vreme.

  Apreciază

  • da, iar tipul de acea societate nu mai exista, dupa indobidocirea comunista si al capitalismului dambovitean al ultimilor doua decade. Sa speram ca va apare o generatie mai sofisticata, in urmatorii 20-30 de ani care sa-si repretuiasca identitatea arhitecturala! Valentin M.

   Apreciază

 • Foarte simpatica aceasta poarta! Pacat ca a fost vopsita intr-o singura culoare. Eu o vad mult mai frumoasa in doua culori – chenarele si partile in relief ar trebui sa fie pictate cu negru, iar dreptunghiurile umplute cu o culoare deschisa (alb, caramel). Ar putea fi un joc cromatic interesant!

  Multumim pentru postare,

  Alexandra

  Apreciază

  • tocmai de aceea desing-ul acelor benzi imi pare remarcabil, ar fi putut fi produs foarte bine de mana unui Mies van der Rohe sau Paul Klee, asa de bine era conectat Bucurestiul la avangarda internationala interbelica… VM

   Apreciază

 • Bine ati revenit, dle Mandache! Se pare ca ne-am sincronizat revenirile 🙂
  Sincer, poarta aceasta mi se pare interesanta, insa nu este una dintre cele mai frumoase din perioada ’20-’30, poate din cauza ca este una plina, din foaie de tabla si nu lasa posibilitatea de a vedea in curtea imobilului.

  Apreciază

 • Poarta este tare faina, dar mai interesanta este casa insasi. Trec saptamanal pe langa acel imobil, scapat norocos de demolare, cand s-au ridicat blocurile de pe Dinicu Golescu…

  Apreciază

 • Am vizualizat cateva din creatiile lui Paul Klee si Miles van der Rohe. Este evident ca „artizanul” acestei porti era la curent cu lucrarile lor. Originala deci, viziunea lui, de a aduce o scanteie de frumos de inspiratie avangardista, aici, la noi. Cred ca si culoarea face ca poarta aceasta sa para speciala.

  Apreciază

  • Imi pare bine ca ai observat culoarea!- este traditionala mediului urban romanesc si are o mare ‘vechime’/ traditie, venind din pictura veche romana, bizantina, preluata de otomani. Acest „rosu pompeian”/ ocru care se mai numeste si „Ottoman rose”/ „Trandafir otoman” este folosit pentru vopsirea usilor, lemnariei ferestrelor etc. in tot arealul fostului Imperiu Otoman, venind de la vechea Roma. Valentin

   Apreciază

 • Am sesizat inca de la prima vizualizare ca poarta este de culoare rosu pompeian, insa neavand pregatire de specialitate, am vrut sa evit sa fac ceea ce englezii numesc a blunder. Va multumesc pentru toate aceste detalii foarte interesante legate de culoare.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s