Stalpi neoromanesti de veranda reflectand identitatea etnografica locala

Stalpi etnografici de veranda, casa in stil neoromanesc datand de la mijlocul anilor 1930, Campina. (©Valentin Mandache)

Acesta este un bine pastrat exemplu de stalpi de veranda impodobind o casa in stil neoromanesc de la mijlocul anilor 1930 din centrul orasului Campina, inspirati din motivele etnografice tipice judetului Prahova. Principala particularitate a acestei provincii etnografice, in special in zonele de dealuri joase si campie, este reprezentata de caracterul ei mixt carpatic si balcanic-otoman (asemanatoare cu cea bulgareasca). Motivele si artefactele etnografice carpatice au in mod tipic o geometrie angulara, foarte abstractizata, un fel de „cubism taranesc„, reflectand traditiile artistice ale unei populatii care isi gaseste originea inca de la primele asezari aici ale triburilor Indo-Europene mai mult de cinci milenii in urma; motive vazute in acest exemplu in caracterul capitelurilor care decoreaza acesti stalpi. Etnografia balcanic-otomana este caracterizata de o geometrie mai cursiva, rotunjita si bogat florala, reflectand influenta populatiilor care au venit de-a lungul istoriei in valuri succesive in aceasta regiune a Europei de la Slavi la populatii turcice din Asia Centrala; motive vazute in exemplul de fata in decoratia bazei stalpilor. Fotografia prezinta astfel creatia unui talentat arhitect interbelic, care a reusit sa surprinda in mod excelent, in alegerea sa de motive etnografice a acestor stalpi, identitatea locuitorilor zonei in care a fost construita casa; este practic o declaratie de identitate regionala prahoveana.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Stalpi neoromanesti de veranda reflectand identitatea etnografica locala

  • Foarte inspirata alegerea acestor stalpi de veranda neoromanesti, cu atat mai mult cu cat 15 ianuarie – data postarii – este ziua de nastere a lui Mihai Eminescu. Ati ales astfel sa vorbiti intr-un mod original si frumos despre specificul nostru national, despre matricea stilistica a romanilor (aceasta imagine m-a trimis imediat cu gandul la filosofia lui Blaga), despre faptul ca suntem o cultura majora.

    Apreciază

    • Am fost oblivious cu privire la data nasterii lui Eminescu, o foarte interesanta personalitate a romantismului romanesc si european. Blaga imi place si mie, mai ales prin teoria ‘spatiului ondulat’ al environment-ului tranditional romanesc care aduce asa de mult a fizica atomica, aproape cuantica 🙂 Etnografia romaneasca este un camp enorm de studiu si de inspiratie pentru arhitectura, iar stilul neoromanesc a resusit in buna parte sa asimileze aceste motive in mod creativ, dar semnificatia si explicatia lor s-a pierdut in hiatusul perioadei comuniste si a ultmilor douza zeci de ani de parohialism intelectual arogant romanesc. Ramane ca oameni ca noi, din afara ‘elitei’ culturale romanesti, sa le redescoperim si sa le redefinim… VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s