Gustave Eiffel în România: Grand Hotel Traian, Iași

Gustave Eiffel,  inginer și arhitect francez faimos în lumea întreagă, expert în construcții cu schelet metalic și elemente prefabricate metalice, cum au fost Turnul Eiffel în Paris sau Statuia Libertății în New York, a avut de asemenea o prezență demnă de remarcat în România prin două dintre proiectele sale. Cel mai amplu este clădirea Grand Hotel Traian în Iași (1882), prezentată în fotografiile de mai jos, și un pod de cale ferată (1877) peste Prut la Ungheni, comandat și construit sub jurisdicția Imperiului Rus, care lega provincia de frontieră rusească a Basarabiei, precursorul Republicii Moldova de astăzi, cu România.

Grand Hotel Traian, Iași, proiectat și construit de Gustave Eiffel în 1882. (©Valentin Mandache, 2009)
Hotelul Traian, Iași, la începutul anilor 1920. (carte poștală veche, colecția Valentin Mandache)

Hotelul Traian este construit pe un schelet metalic cu elemente prefabricate metalice, umplute cu zidărie ușoară de cărămidă, lemn și sticlă. Stilul arhitectural al acestuia este un Beaux Arts de avangardă, aproape industrial, tipic și altor edificii ridicate de Gustave Eiffel în alte locuri ale planetei. Clădirea este o minunăție a ingineriei și arhitecturii victoriene, bine păstrată și întreținută de proprietarii hotelului și de autoritățile locale din Iași, care realizează importanța crucială a acestui edificiu pentru identitatea culturală și arhitecturală a orașului, o situație în contrast evident cu lipsa de interes și profesionalism a colegilor lor din București. Momentul de glorie pentru Grand Hotel Traian a venit în timpul Primului Război Mondial, când a găzduit membri ai guvernului României, iar Iași a fost capitala temporară a țării, cu majoritatea teritoriului ocupat de Puterile Centrale sub conducerea forțelor armate ale Imperiului German. În acea perioadă extraordinar de dramatică, populația orașului s-a mărit de zece ori, la peste un milion de refugiați pe durata a numai câteva săptămâni, cu trupele aliate rusești devenind ostile și dezorganizate din cauza influenței ideologiei și revoluției Bolșevice. În cele din urmă spiritul patriotic a prevalat, iar guvernul, ai cărui miniștri și consilieri erau găzduiți și de Hotelul Traian, împreună cu suveranul României, Regele Ferdinand, au reușit să îndepărteze la sfârșitul războiului pericolul trupelor germane și al armatei ruse bolșevizate.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

8 gânduri despre „Gustave Eiffel în România: Grand Hotel Traian, Iași

  • O constructie impozanta – Grand Hotel Traian Iasi – si un nume ilustru in arhitectura – Gustave Eiffel – cu alte cuvinte, doua elemente ce atesta ca Romania a fost candva o tara deschisa valorilor, cunoscuta si respectata in lume, atragand personalitati din diverse domenii. Cred ca nu gresesc daca afirm ca o asemenea cladire monument cum este Grand Hotel Traian Iasi are rolul a ceea ce in literatura se numeste supra personaj – o realitate cu functie simbolica, menita sa configureze si sa influenteze destine.

    Apreciază

    • Ai dreptate Corina, Hotelul Traian din Iasi ar putea fi un ‘suprapersonaj’ arhitectural, un pol mental, dar in conditiile unei tari cu o viata intelectuala si economica mai sofisticata. Romania de astazi este dominata de o cabala de mediocritati intelectuale care au ca principala preocupare eliminarea vocilor celor care au personalitate si talent. Situatia este similara si in Grecia la acest aspect. De aceea Romania cu ‘elitele’ sale, de exemplu non-entitati ca Patapievici sau armata de lectori si asistenti universitari incuscriti unul cu altul, mai au mult de asteptat la coada celorlate natiuni inainte de a castiga respectul care il aveau predecesorii lor din epoca victoriana. Valentin M.

      Apreciază

    • Cel mai probabil asemenea documente exista. Eu, am incredere ca le-as putea gasi in diverse arhive, daca as avea bine-inteles fondurile necesare pentru a imi aloca timp pentru o asemenea cautare/ cercetare. VM

      Apreciază

  • Inginerul Eiffel era foarte bun prieten cu mosierul Scarlat Pastia, primarul Iasilor din perioada respectiva, cel care a donat terenul pentru cimitirul Eternitate. Pentru cine iubeste istoria, in special a Iasului, recomand lucrarile regretatului inginer Ion Mitican.

    Apreciază

Comentarii