Fereastra rotunda in stil Art Nouveau din Campina

O pitoreasca fereastra rotunda in stil Art Nouveau provincial din Campina, casa datand din anii 1900. (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Fereastra rotunda in stil Art Nouveau din Campina

 • Cateva versuri ale lui Jan Lulu Stern din „Gioconda”: „Surasul tau, de nimeni inteles,/ Strabate timpul si te-aseaza-n frunte,/ E ca un gand fugar sau un eres/ Venit din vai si catarat pe munte./ In jurul tau surasuri nesfarsite/ Se straduiesc sa fie remarcate.” Cat de palid trebuie sa fie „surasul” altor ferestre, in comparatie cu desavarsirea unui zambet rotund, Art Nouveau, cum este cel din aceasta imagine!

  Apreciază

  • Interesante versurile… Art Nouvea-ul a reprezentat intr-adevar o rupere cu trecutul, o noua viziune a prezentului si mai ales a viitorului. Sunt intr-adevar ca un semn, suras al noilor vremuri scuturalte de istoricism si conventionalism in arta si arhitectura. VM

   Apreciază

 • Foarte faina aceasta fereastra! Imi aminteste de o cladire disparuta din Alexandria, o berarie, care avea pe aproape toata suprafata fatadei o asemenea fereastra uriasa, care servea drept usa si luminator pentru holul inalt. Luna trecuta am poposit intr-o casa Art Nouveau din Constanta, iar efectul pe care il produce lumina difuza de dupa-amiaza tarziu atunci cand trece piezis printr-o asemenea fereastra este superb.
  Nu stiu sa explic de ce, ca este „doar” o fereastra rotunjita, insa pur si simplu te face sa te simti bine in acea casa, nu strivit intre ziduri precum cele din apartamente.

  Apreciază

  • Ferestre rotunjite in arhitectura intotdeauna dau sentimentul de inedit, de alta lume si au fost in general folosite rar, initial in antichitatea timpurie si preistorie, dupa de abia in marile edificii publice medievale si moderne timpurii. Tehnologia noilor materiale de constructii care a fost de asemenea responsabila de aparitia Art Nouveau-ului la sfarsitul sec. 19, a facut posibila implementarea acestor ferestre rotunde si a altor structuri flamboaiante, indraznete inclusiv la casele obisnuite de locuit. VM

   Apreciază

 • Va multumesc pentru spendida analiza a si pentru poze.
  In incercarea mea disperata de a gasi poze de epoca si informatii despre Campina interbelica, am dat de al dvs. blog si am reusit sa imi pun pe picioare articolul.
  Savoir Faire.

  Apreciază

  • Ma bucur, insa profesional si fair play este sa mentionati sau sa citati asemenea surse de inspiratie cum este blogul meu. Numai astfel vom fi o societate de intelectuali bine pusi la punct si nu „genii carpatine” care „stie tot”, cu toate ca se inspira de la altii. VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s