Maimuță neoromânească

Panou decorativ neoromânesc cu reprezentarea Grădinii Domnului- motive inspirate de flora și vegetația junglelor tropicale, casă de la sfârșitul anilor 1930, zona Kiseleff, București. (©Valentin Mandache)

Panourile decorative în stil neoromânesc conțin de obicei teme din mitologia țărănească sau reprezentări din panoplia simbolistică de origine bizantină. Acestea sunt exprimate prin motive decorative de plante și animale-simbol inspirate din flora, fauna și clima acestor locuri din sud-estul Europei, la 45° latitudine nordică.  Printre acele reprezentări sunt omniprezenta viță de vie, asociată cu motivul Pomului Vieții, sau păuni, porumbei etc., simbolizând frumusețea și serenitatea Grădinii Domnului. Alte reprezentări tipice sunt cele de frunze de stejar, fructe de pădure, lupi sau chiar urși, veverițe și multe altele.

Panoul de mai sus este foarte neobișnuit și probabil unic între redările în stil neoromânesc, în sensul că acesta conține o panoplie de elemente decorative inspirate din mediul de  junglă tropicală, centrată pe imaginea unei maimuțe. Aceasta este o reprezentare a Grădinii Domnului, punctată de cei doi grațioși păuni și două orhidee (pot fi alte plante tropicale, un cititor citează lotusul), care răsar și se înalță dintr-un frumos ghiveci. Senzația de tărâm al abundenței este dat de fructul care aduce cu un ananas, apucat și mâncat de către maimuță. Îmi place foarte mult cum maimuța stă cocoțată cu picioarele pe gâturile lung arcuite ale celor doi păuni.

Specia de primat din panou ar fi, după părerea mea, o maimuță macaque, animal sacru al Indiei, ceea ce trimite automat la întrebarea: cine și-ar fi putut decora casa din acest colț al Balcanilor cu simboluri inspirate din natura și credințele îndepărtatei Indii sau ale altor meleaguri tropicale? Acela ar fi trebuit să fie o persoană legată prin profesie și călătorii de acea țară, acel mediu. Casa care deține acest panou este un hibrid de stiluri din anii 1930, de la ceea ce eu denumesc Venețian interbelic, la Art Deco modernist, alcătuind un edificiu inspirat din tipul de palazzo italienesc.

Felul acesta de clădire opulentă, decorată cu astfel de simboluri, trebuie să fi aparținut cuiva cu stare din aristocrația sau marea burghezie românească, care a trecut prin momente periculoase în viață și a călătorit în țări exotice, tropicale. Persoana care îmi vine în minte și corespunde într-un fel acelor coordonate, este aviatorul – Prințul Valentin Bibescu, unul dintre pionierii aviației românești și cei mai faimoși piloți, absolvent al primelor promoții ale școlii lui Louis Blériot. Acesta, în 1931, a întreprins un faimos raid aerian de la Paris la Calcutta. Profesia de pilot era printre cele mai periculoase la vremea aceea, iar Bibescu a trecut prin multe momente care i-au amenințat viața; de aici probabil vine reprezentarea Păsării Phoenix pe fațada casei. Raidul aerian la Calcutta ar explica pe de altă parte flora și fauna indiană din acel panou de stil neoromânesc care împodobește casa. Desigur, este numai o presupunere din partea mea, care trebuie verificată riguros și documentată, putând fi cu totul altceva acolo în termeni de persoane și întâmplări, dar oricum ar fi începutul unor căutări fascinante. Aștept cu mare curiozitate sugestii din partea cititorilor mei ce ar putea ajuta la dezlegarea misterului acestui panou decorativ cu totul singular.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Maimuță neoromânească

 • Premiera absoluta pentru noi ca de altfel cam totate imaginile din siteul Dvs. !

  Interesanta combinatia…de jos in sus panoul are o semnificatie absolut anume. In ansamblu ( cred ca unghiul de perspectiva foto e usor alterat) avem dreptunghiul de aur cu bordaj alb/negru; pasarea paun in dubla imagine opusa reprezinta dualismul deaspra este simbolul primitivului ,al „pigmeului” (omul) ca inteles al fondului ancestral uman. Lotusul inflorit deja toata lumea cunoaste…iar fructul…hmmm, se tot vorbeste despre :pom, sarpe,fruct (mar)relationat cu „pacatul original” aleator aceste-i povesti mai exista si varianta: maimuta,portocal,portocala; in fapt acelas lucru!Putini stiu aceasta.
  Totul izvoraste din „fantana vietii” ..
  Comentariu relationat prin simbolistica esoterica jungiana.

  Splendid!

  Apreciază

  • Foarte interesant! Planta ar fi de lotus zici… Imaginea are deformari deoarece a fost fotografiata dintr-un unghi foarte dificil- lateral si aproape imediat sub ea, am incercat sa o aduc cat mai aproapre de realitate… VM

   Apreciază

  • Reprezentarea clar are caracter ezoteric, esoteric, cum i-o zice…nu conteaza. Paunii intradevar reprezinta dualismul omului, maimuta – miicimea omului dar tot odata si curiozitatea acestuia, cele 2 tulpini sunt Ina si Pingala, fructul este glanda pineala. Interesanta este reprezentarea „motului” cozii maimutei. Are o semnificatie anume aceea inimioara cu virful in sus pe coada – pe care oricat mas chinuii nu reusesc sa-mi aduc aminte acum.
   Sunt foarte multe simboluri prin Bucuresti, mai ales in cartierele vechi, simboluri cu caracter ezoteric in general pe care le ignoram fara sa ne dam seama. A nu se intelege ca locuiitori caselor respective ar avea intodeauna de a face cu ezoterismul, nu. Pur si simplu, de multe ori, sau folosit ca sa dea bine, ca sa fie mai „misto” decit a lu’ vecinu’, sau sa reprezinte mai mult sau mai putin nivelul de trai – mai putin de cultura, sau pentru ca asta stia arhitectul sau constructorul facinduse abuz de ele si amestecindu-le ca tip de provenienta.
   Deobicei semnele cu caracter – clar – ezoteric , cu scopul de a „arata” ca acolo exista gnoza, sunt mai discrete, mai „ferite”, mai putine.

   Apreciază

 • Buna, unde este mai exact in zona Kiseleff, pe ce cladire? sunt unele foarte interesante si mi-ar placea sa merg sa fotografiez si eu, fiind o mare pasionata de fotografie.

  Apreciază

  • Buna, imi cer scuzele de rigoare, dar sunt intrebat foarte des despre locatiile caselor de epoca sau detaliilor arhitecturale de pe blog- politica mea este sa nu dau, in general, adresa exacta, pentru a proteja the privacy a celor care locuiesc acolo si a evita legal liabilities in caz ca articolele mele pot ajuta raufacatori, etc. sa patrunda acolo, etc. Sper la intelegere, cu cele mai bune urari Valentin M.

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s