Usa in stil sincretic neoromanesc – Art Deco

Un magnific exemplu de asnamblu de usa in stil sincretic neoromanesc - Art Deco, casa de la inceputul anilor 1930, zona Domenii, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Stilul ansamblului de usa din fotografia de mai sus exprima in mod minunat si intr-o maniera flamboaianta sincretismul dintre neoromanesc si Art Deco care a caracterizat tumultuoasa scena arhitecturala romaneasca din anii 1930. Motivele ornamentale islamice care origineaza in arta otomana sau persana din care stilul neoromanesc se inspira nu intr-o proportie de ignorat, cu geometria lor angulara, reprezinta fondul pe care se articuleaza in mod natural Art Deco-ul. Aceasta poate fi vazuta aici in delineatia care aduce cu un mihrab de moschee a micii porti de gradina din prim-plan, fieraria ferestrelor usii sau cele trei splendide ogive islamice in stucatura pedimentului acesteia.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s