Casa in stil Art Deco vernacular

Casa in stil Art Deco vernacular, datand din anii 1960, Buzau. (©Valentin Mandache)

Modesta casa din fotografia de mai sus, localizata in Buzau, este una din numeroasele si interesantele exemple de cladiri in stil Art Deco vernacular construite in Romania de mesteri sau familii in perioada dintre sfarsitul anilor 1930 si mijlocul anilor 1970 cand regimul comunist a instituit o legislatie stricta impotriva constructiei de case de catre persoane private. Imi plac ferestrele tip hublou de vapor si panta in scara a varfului peretelui lateral din prim plan, principalele caracteristici Art Deco ale casei. De obicei versiunile vernaculare ale stilurilor consacrate urmeaza modele de cladiri locale prestigioase, care apoi se disemineaza in regiunea inconjuratoare, in orasele mai mici si sate. Am documentat anul trecut un asemenea caz de diseminare a unui suport de streasina in stil Art Nouveau, care poate fi vazut la acest link, care urma modele de la Palatul Comunal din Buzau, cea mai importanta si magnifica cladire a judetului. Pentru cazul casei de mai sus, modelul trebuie sa fi fost un alt grandios edficiu local in stil Art Deco cu prestigiu in randul populatiei, cum ar fi un spital modern pentru acea vreme sau un cinema unde rulau ultimile productii Hollywood-iene.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Casa in stil Art Deco vernacular

  • Cinematograful de la „Cring” parca era o constructie noua „moderna” Acolo am vazut filmul „Vikingii” pe ecran lat pe la inceputul anilor 60. Mai era un cinematograf foarte aproape de telefoane, nu departe de Palatul Comunal si un altul ceva mai departe pe strada Transilvaniei, intr-o locanta destul de mica. Am petrecut multe vacante de vara la bunicii meu din Buzau. Bunicul era palarier intr-un atelier pe un colt de strada vis-avis de hala. Buzaul copilariei mele avea un farmec al lui pe care nu am sa-l uit niciodata.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s