Panouri „votive” din era comunista

Panouri decorative „votive” din era comunista, zona Piata Unirii, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Cele doua panouri cu caracter „votiv” (in sensul de simbolistica produsa pentru proslavire religioasa sau, in acest caz, ideologica) basorelief din imaginile de mai sus le-am gasit atarnate pe peretele unei verande de bloc din zona Piata Unirii a orasului, fiind probabil tinute pe post de suvenir sau alt tip de memorial de catre cei care locuiesc acolo. Acestea dateaza probabil din decada anilor 1970, o perioada mai stabila economic si chiar de popularitate a regimului comunist in Romania. Panoul din jumatatea superioara semnifica progresul societatii prin intermediul industriilor moderne, avand la centru figura unui muncitor in plin avant, propulsat parca de o turbina de generator electric din planul secund si care tine in maini niste piese de retea electrica de inalta tensiune. Panoul din jumatatea de jos simbolizeaza educatia reprezentata de o femeie care tine in mana o torta ce ilumineza masele populare,  secondata de un steag semnificand spiritul partidului comunist, si care infrunta parca un vant potrivnic (poate o personificare a opozitiei inamicilor de clasa sau a analfabetismului). Intregul ansamblu este reminiscent al unei epoci tragice a istoriei Romaniei, iar trasaturile celor doua panouri evidentiaza similaritati izbitoare cu arta plastica a celui de al Treilea Reich sau a Uniunii Sovietice staliniste, dandu-ne o idee despre ciudatele radacini ale acestor arte dictatoriale, daca le pot numi asa, in era Art Deco a Europei.

Completare: Printr-o fericita imprejurare, doamna Athena Dumitriu, care locuieste in apartamentul unde sunt expuse aceste interesante panouri, a citit articolul de fata si a adus cateva completari revelatoare care dau viata si dinamism acestor creatii artistice si ne completeza imaginea mediului artistic romanesc din anii 1960 – ’70, o perioada cand s-au creat multe opere plastice si arhitecturale de calitate.

Buna ziua,domnule Mandache !

Numele meu este Athena Dumitriu.

Va scriu in legatura cu fotografiile pe care le-ati publicat azi pe site-ul dvs-„panouri votive…”

Ele se afla in posesia mea, eu locuiesc la adresa la care ati facut fotografiile.
Ele sunt in realitate machetele unor lucrari monumentale care ar fi trebuit sa se faca,poate chiar s-au facut si exista (sau nu) intr-unul din orasele tarii. Au fost facute de sculptorul Mircea Stefanescu in anii ‘ 60 spre ‘ 70 si daruite tatalui meu cu care era prieten bun. Daca nu va este cunoscut, Mircea Stefanescu(nascut in anii ‘ 30) este autorul monumentului „Stefan cel Mare” de la Vaslui. Il gasiti pe net: http://www.culturalvaslui.ro/stste/stste.html. Inclin sa cred ca machetele nu au fost puse la vremea respectiva in opera. Nici Mircea si nici tata nu mai traiesc.Eu le-am lasat acolo unde sunt in amintirea lor (nici unul,nici altul nu au fost comunisti,asa erau vremurile),fara sa ma gandesc la faptul ca expunerea lor ar putea avea vreo conotatie. Probabil ca acolo vor ramane in continuare,mai ales ca tata le-a fixat zdravan de zid.

Cu stima, Athena Dumitriu

***********************************************

I endeavor through this daily series of daily articles to inspire appreciation of the historic houses of Romania, a virtually undiscovered, but fascinating chapter of European architectural history and heritage.

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Panouri „votive” din era comunista

  • VOTÍV, -Ă, votivi, -e, adj. (Despre inscripții) Care exprimă o făgăduință solemnă (față de divinitate); hărăzit, închinat divinității. ◊ Tablou votiv = fragment dintr-o pictură murală (bisericească) înfățișând pe ctitori, de obicei cu miniatura bisericii în mâini. – Din fr. votif, lat. votivus.

    În cazul de faţă probabil că divinitatea era Cârmaciul.

    Apreciază

    • Imi pare bine ca ati remarcat asociatia cu divinitatea care am vrut sa o fac folosind cuvantul „votiv”. Panourile reprezinta practic zeitati comuniste („progresul” si „educatia”)- de ce sa nu spunem pe nume faptului ca in Romania comunismul a tinut loc de religie populatiei, rol continuat cu zel de nefasta biserica ortodoxa post-decembrista. VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s