O ciudata structura conica

O ciudata structura conica din beton armat, posibil datand din perioada celui de al doilea razboi mondial, Campina (©Valentin Mandache)

Am intalnit neobisnuita structura din fotografia de mai sus in timpul calatoriei mele de fotografie arhitecturala la Campina din toamna anului trecut. Mi-a amintit ca un fel de flash back din copilare de structuri similare care le-am vazut atunci prin statiile de tren din Romania: constructii circulare cu profil conic sau ogival din beton armat, o priveliste destul de infricosatoare pentru un copil, localizate de obicei langa cladirea principala a statiei de tren, chiar pe peron. Cele mai multe au fost demolate in ultimile doua sau trei decade si probabil foarte putine inca mai exista. Din ce imi reamintesc, localnicii ziceau ca erau adaposturi de bombe, proiectate in asa fel incat sa se sustina la suflul si schijele devastatoare ale bombelor lansate din avioane. Multe orase romanesti, in special orasele petroliere cum este Campina, au fost bombardate in timpul razboiului in raiduri ale Aliatilor, cat si ale Luftwaffe si deci nu este o surpriza ca s-au construit adaposturi de bombe pentru a adresa intr-un fel acea amenintare. Cu toate acestea nu sunt complet convins de rolul lor ca adapost de bombe, in special daca observati ca aceasta structura are ferestre largi la baza sa. Constructia arata ciudat de similar cu inchisorile ad hoc, de „arestat peste noapte„, construite in sec. 18 si inceputul sec. 19 in micile orase englezesti inainte de infiintarea fortelor oficiale de politie. Poate cumva o asemenea structura din Romania sa fi servit ca inchisoare ad hoc in timpul razboiului sau in perioada de inceput a erei staliniste pe aceste meleaguri? Poate avea aceasta un rol pur industrial? etc. Sper ca cinvea dintre cititorii mei sa are informatii mai precise despre acest fel de neobisnuita structura arhitecturala!

***********************************************

Prin aceasta serie de articole zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

17 gânduri despre „O ciudata structura conica

 • Aceasta structura e o gura de acces / aerisire pentru un buncar subteran. Sub oras exista o intreaga retea, tunelul principal, prin care se spune ca putea merge o masina, debusand pe versantul terasei, undeva in paduricea dinspre Prahova. Se vede inca intrarea, blocata.
  Pentru un oras strategic al industriei petrolifere cum era Campina in razboaiele mondiale, era necesar asa ceva. Banuiesc ca primele galerii subterane au fost facute la Campina inca de acum un veac, din epoca de glorie a petrolului campinean, caci inca din primul razboi campul petrolifer de la Campina si rafinaria erau vizate de inamic, fiind vitale pentru masina de razboi a lui Mackensen. Cu siguranta insa ele au fost largite si buncarele actuale au aparut in anii 30-40, fiind folosite probabil si de populatie in timpul bombardamentelor anglo-americane din 1944.

  Apreciază

 • @Radu, @Madalinm @Dan multumiri pentru comentarii si detaliile extrem de interesante. Dupa cat se vede din argumentele aduse, structure are destinatie militara, defensiva, si probabil este un dispozitiv sau gazduia un dispozitiv de aerisire, aerare si ca toate acestea indica ca este legat de o structura mult mai larga subterana. Trebuie sa fie fascinant atunci ce exista sub campina si un alt exemplu de arhitectura militara, care in Romania sunt atat de putin documentate, de la forturile lui Carol I pana la sistemele defensive din al doilea razboi mondial din orasele petroliere sau de pe malul marii negre. Sunt convins ca s-ar putea scrie carti fascinate pe acest subiect. VM

  Apreciază

 • Am intalnit ceva asemanator pe malurile Dunarii, in Dolj, distruse in mare parte. In constructiile militare din categoria buncar, cazemata, cuiburi de mitraliera, stat major de linia intai etc, se prefera ca partea superioara si peretii expusi bombardamentelor sa aiba suprafete curbe pentru a provoca ricosee proiectilelor si obuzelor.
  De aceea cazematele, de exemplu, au peretii aflati in bataia armamentului curbati, iar peretii opusi drepti. Tavanele la fel, nu au muchii drepte ci tesite curb, cu raze cat mai mari.
  Acoperisurile conice sau semisferice insa sunt ideale, pentru ca imprima cel mai mare ricoseu obuzelor, mai ales celor de mare greutate. Dar au cateva dezavantaje majore, deloc de neglijat, fapt care le face mai rar intalnite: se consuma cantitati foarte mari de material, pe timp de razboi se contruiesc destul de greu si controlul calitatii betonului in asemenea grosimi este greu de controlat. O punga de aer ramasa si este de ajuns ca un asemenea acoperis, in cazul in care este lovit in punctul respectiv, sa explodeze ca o bomba el insusi.
  In plus, cel mai mare dezavantaj, au un factor de camuflaj foarte redus, fiind foarte usor de identificat, fapt care le face extrem de vulnerabile.

  Apreciază

  • Multumiri pentru extrem de interesantele detalii cu privire la modul cum functionau asemenea structuri militare. Mie personal imi plac gurile de cazemate buncar care in cazul celor facute de germani pe coasta Atlanticului sunt practic in spiriutul stilului Art Deco din cauza muchiilor multiple cu care erau prevzute pt a asigura ricoseul proiectiluluui; asemenea constructii cred ca se gasesc si pe malul Marii Negre. VM

   Apreciază

   • Da, asa este, asemanarea acestor detalii este surprinzatoare. Sunt chiar curios care s-a inspirat de la care, militarii de la arhitecti sau invers… glumesc desigur :). Probabil e pura coincidenta.
    Mai multe materiale gasiti pe aceste situri foarte interesante, nu neaparat inginereste, ci mai ales arhitectural :
    http://bunkersite.com sau http://bunkerblog.eu

    Apreciază

 • Recent structura de la Campina a fost tencuita in beige, cam in acelasi timp cu lucrarile de reabilitare ale sediului insitutului de cercetari petroliere de alaturi, si a aparut langa el o placuta pe care scrie „loc de adunare a angajatilor in caz de urgenta”

  Apreciază

 • Recent a fost tencuit in beige, si alaturi a aparut o noua placuta pe care scrie „loc de adunare a angajatilor in caz de urgenta” ! Mentionez ca alaturi se afla nou-reabilitatul sediu al Insitutului de Cercetari si Proiectari in Petrol si Gaze – Campina. Deci adapostul buncarul subteran e, mai mult ca zigur, inca functional, din moment ce conducerea institutului il are in vedere. El fusese oricum proiectat de la inceput pt angajatii de la Steaua Romana (al carei urmas este ICPPG). Aici e intrarea principala, insa buncarul are cel putin inca o intrare, secundara (iesirea de urgenta, pt cazul in care se darama prima). Aceea se afla unde am spus la inceput, la baza terasei dinspre Prahova (in apropiere trece o strada care coboara din oras catre fosta uzina electrica, situata in lunca Prahovei).

  Apreciază

  • Multumesc pentru aceste detaliate informatii de ultima ora! Foarte probabil structura a avut functia si contextul descrise de tine, un fascinant capitol de arhitectura militara a celui de al doilea razboi mondial, domeniu aproape neatins in Romania. VM

   Apreciază

 • Descopar cu bucurie acest blog si postarile Dvs.

  Am copilarit chiar in blocul de langa acest buncar, intre institut si parcul cu leagane. Ceea ce va pot spune este ca mai exista inca doua astfel de guri de aerisire, insa mult mai mici. Ambele de-a lungul Bulevardului Culturii.

  Cat despre intrarile in reteaua de tuneluri, exista doua usi metalice pe traseul de serpentine care ajunge in Prahova dar si o intrare, pe care putini o cunosc, ce porneste din camera fostei toalete publice de vis-a-vis de casieria RENEL.
  Copii fiind, ne-am temut mereu sa avansam foarte mult pe tunel. Parintii ne spuneau mereu ca sunt lilieci si ne-au tinut curiozitatea in fraie.

  Vizitele mele in Campina au fost foarte rare in ultimii ani si nu mai sunt pus la curent decat rareori cu ce se intampla. Am aflat ca s-au facut renovari ample in acea zona dar nu stiu daca tunelurile se pot vizita acum. Acum as face orice sa am ocazia de a le explora.

  Apreciază

 • Interesant articol. Trec de doua ori pe zi pe langa cele doua usi metalice despre care scrie Andrei… poate intr-o zi voi lua si aparatul foto, daca dl. Mandache considera ca ar prezenta interes. N-am stiut ca in fosta toaleta publica este o intrare in tuneluri, stiam ca intr-o vreme acolo a fost un mic bar (nu cred ca vreti sa stiti ce porecla avea un bar aflat intr-o fosta toaleta publica!). Voi incerca sa arunc o privire in interior.
  Una dintre cele doua usi metalice pare foarte usor de deschis, are urme de la o mai veche incercare (reusita?) de fortare. Ar fi fascinanta o excursie de explorare! Ma si vad cu frontala pe cap…
  S-a lucrat intr-adevar mult in acea zona, intre Bd. Culturii si statia de inalta tensiune, s-au construit mai multe locuri de joaca, leagane, alei pietruite cu banci, stalpi de iluminat public (cu panouri solare), dar nu s-a atins nimeni de gurile tunelurilor. (Si parcul cu leagane de langa blocul lui Andrei s-a modernizat).
  Nu cred ca Institutul (in curtea caruia se afla) foloseste acea structura de beton. Nu s-a tencuit ci doar s-a vopsit, inca se vede textura betonului. Cred ca fie apararea locala doreste mentinerea vechilor tunele, fie e prea scumpa demolarea (nu e genul de beton care sa crape singur de la inghet 😉
  Interesant este ca pe cladirile institutului aflate in zona nu scrie absolut nimic, doar localnicii stiu ce se afla acolo.

  Apreciază

 • Cred ca reteaua de tuneluri are inca semnificatie strategica, altfel le-ar fi inchis (sau valorificat in vreun fel, vezi ciupercariile din tunelurile CFR de la Sinaia si Azuga) pana acum, asa ca nu cred ca autoritatile ar fi dispuse sa ofere prea multe detalii, si nici bucuroase de atentia publicului larg. Cred ca doar cativa entuziasti mai pot vedea ceva, pana ce autoritatile nu vor inchide definitiv si usa aceea care mai pare accesibila.
  Alte locuri interesante din zona sunt transeele si craterele de obuz din primul razboi mondial de pe varful Sorica, din Azuga. In copilarie am gasit o schija imensa de obuz, cred ca are 1 kg. Craterele se vad foarte bine din Google Maps:
  http://goo.gl/maps/htivs

  Apreciază

 • asta e punctual central de aerisire a sistemului de tunele . din ea pleaca galeria principala, de se poate intra si cu camionul. actualmente, intrarea este zidita, incorporata in fosta toaleta publica, ulterior un fel de mica bodega…coborai scarile si luai vin fiert iarna…nu mai stiu ce e acum acolo, n’am mai fost pe bulevard de foarte multa vreme.

  Apreciază

 • Salut. Stiu ca blogul este foarte vechi, dar chiar acum m-a trezit interesul despre aceste locuri. De curand am inceput sa ma informez despre aceste tunele, si nu stiu multe despre ele. Exista o intrare in zona irep (zona fata in fata cu EnergoPetrol) unde exista o intrare. Pot sa va povestesc putina istorie. Aici, pe drumul care coboara in jos, se afla o casa foarte mare (dupa cum vedeti, foarte mult pamant a fost strans si blocat de niste ziduri de beton sa nu alunece). Era casa unui sef de la intreprinderea electrica, iar casa acestuia a fost bombardata. Langa zid, se poate observa o mini piramida din beton (mult mai mica ca structura conica din curtra institutului) am fost aici azi, si am incercat sa intru cu alti 7 oameni. Intrarea im aceasta piramida se face cumva prin spatele ei, cu ajutorul unor scari. Habar nu avean de acest lucru. Erau numai gunoaie pe jos.. Si iti era greu sa calci. Ar fi trebuit undeva dupa ce cobori si intri dedesupt sa fie o usa metalica, care acum 5 ani era, si sunt sigur de asta, din spusele bunicii mele. Ei bine nu mai era. Toata camera era plina de gunoaie, dar nu mirosea asa rau. Fara lanterne nu se putea intra acolo. Stiti de ce? Ei bine, la juma’ de metru.. Era o groapa. Era clar ca aici incepea un tunel spre bilevard, insa daca nu aveam un bolovan care sa il arunc, puteam sa mor innecat. Ei bine, toata acea groapa pe unde ar fi trebuit sa coboram era inundata cu apa, si deasupra ei erau gunoaie. Am iesit, si nu am mai vrut sa ma intorc acolo. Acum 2 zile, de curiozitate, am sarit gardul insitutului petrom, si am incercar sa vad ce se afla in acea constructie conica. Nu puteam sa vad nimic, si nici in jurul ei nu ma puteam misca, deoarece erau camere de luat vederi. Singurul lucru care se vedea prin unul din acele gramuri, erau biste conductr care coborau in jos. Probabil este o intrare in tunele. De intrarea in tunele unde au fost wc-urile publice, chiar nu stiam. Dar nu se poate intra deoarece usile sunt incuiate.. Singura optiune de a intra in aceste tunele este pe usa metalica de sub scarile care coboara pe acea strada. Cineva ( pe nume Adi, o sa vedeti imediat ) a taiat incuietorile usii, si cumva a fortat usa si a intrat inauntru, si s-a semnat desigur pe un perete cu numele sau. Atat stiu. Probabil s-a asigurat ca nu mai intra nimeni pe acea usa. Langa cealta usa, la care nu prea se poate ajungez am gasit o ranga, care defspt este partea de jos a incuietorilor de la acea usa. Am incercat sa fortam usa, macar sa deshidem.. Dar nimic. Cam atat pana acum. Dar eu si cu inca 7 prieteni inca incercam sa deschidem usa, si poate sa intram putin in acele tunele, deoarece sigur sunt inundate… Am aflat multe de la acest blog, si poate si voi aflati ceva de la mine. Sper ca se va observa comentariul meu, multumesc 🙂

  Apreciază

 • A da, bunica mea s-a nascut cu o luna inainte sa se termine razboiul, si de la ea stiu fosrte multe informatii. Unul din fratii ei a incercat da intre in tunele pe la intrarea din zona irep, si nu a avansat prea mult deoarece i-a fost frica sa coboare pe acea scara. Si asta s-a intanplat la scurt timp dupa terminarea razboiului.. Acum nu se mai poate pe acolo.. Singura solutie este sa vina cineva cu un flex si sa taie usa de pe bulevard. Alta solutie nu exista. Si a doua usa de pe bulevard este intacta insa.. Este incuiata, si nu se poate ajunge la ea. Sincer, mie imi este destul de frica sa ma aventurez in aceste tunele, deoarece sunt mai vechi de 100 de ani! Si clar au portiuni unde s-au daramat.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s